Abszurd: elhagyott épület oldalára szögelt ágyban olvas egy művész

Egy férfi méterekkel a föld felett, halálos nyugalommal a könyvébe mélyedve fekszik egy lepusztult épület oldalára szögelt ágyban. A férfi Thierry Mandon francia művész, a szokatlan jelenet pedig egy performansz – olyan előadói műfaj, amelyben a művész saját testét használja kifejezési eszközként.

Mandont a mindennapi élet költőisége foglalkoztatja. Magányos napi tevékenységeit szokatlan környezetbe helyezi, amivel egyszerre világít rá a létezés tragikus és komikus aspektusaira, írja a Designboom. Belül-kívül című performanszában az ágya fölé ferdén felakasztott kép és egy éjjeliszekrény fokozza a különös hatást. Egy másik előadása is hasonlóan abszurd: az Élő festmény című performanszban bort kortyolgat az épület oldalára függesztett asztal előtt.

A művész a videó, a fotó, a performansz és az installáció eszközeit használja fel szarkasztikus munkáiban, amelyeknek tárgya mindig saját maga.

Az ágyban fekvő férfi, mint az egyén archetípusa (ősképe), a mindennapi élettel összeegyeztethetetlen térben "abszurd" és "költői paródiává" változik – magyarázza a Dionisopunk nevű magazin cikkében. A karakter szembesül emberi mivoltával, létezésének tragikomikus aspektusával, korlátaival, de kreatív erejével is." 

Címlapkép forrása: screenshot/https://vimeo.com/146100426

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek