Átadták a felújított Arany-palotát Nagyszalontán

Átadták a felújított Arany-palotát Nagyszalontán, az Arany János- Emlékmúzeum melletti épület a magyar kormány támogatásából, 180 millió forintból újult meg. Az épületben könyvtárat, kiállítóteret, galériát, előadótermet, múzeumi kávézót is magában foglaló kulturális központ működik majd - adja hírül az MTI.

A Csonkatorony és az Arany-palotaForrás: Primsal/commons.wikimedia.org

Mint a kronikaonline.ro korábbi cikkéből kiderül, a padlástérben előadótermet és vendégszobát terveztek, ahol meghívott előadókat tudnak vendégül látni, illetve a havonta egy alkalommal működő szabadegyetem előadásait, és különféle kulturális eseményeket tartanak majd itt. A múzeumnak otthont adó Csonkatorony kertjében szabadtéri színpad áll, a kertet háromszáz férőhelyes nézőtérré tudják alakítani. Nyáron itt kapnának helyet a programok, és az Arany-napokat is itt szerveznék. 

A helyi Arany János Művelődési Egyesület (AJME) a palotát az 1900-as évek legelején azért építette, hogy legyen bérháza, aminek a jövedelméből fenn tudja tartani a költő emlékére létesített gyűjteményt. Magánlakásként és üzlethelyiségként használták, és a bérleti díjból tartották fenn a múzeumot. Az államosítást követően az épületbe költözött a városi könyvtár az első emeletre, a földszinten üzletek kaptak helyet. Az 1990-es évek után galéria működött az épületben, az egyesület 2016 végétől próbálja újra kulturális központtá átalakítani az egész teret.

A kert sem volt használható, a múzeum pedig – amely 2017-ben, a költőóriás születésének bicentenáriumán, az Arany-év keretében újult meg teljes egészében – nagyon rossz állapotban volt. Amióta száz éve megépült a ház, ilyen teljes körű tatarozás nem történt, azonban most felújították a belső és külső vakolatokat, a nyílászárókat is.

 

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek