Hamarosan fiatal művészek alkotásai lepik el a történelmi Zirc köztereit

2023-ban Veszprém és a Bakony-Balaton régió közösen viselheti az Európa Kulturális Fővárosa címet. Ennek részeként hamarosan kortárs művészeti alkotások pezsdítik fel a Bakony fővárosát, a gazdag történelmi múltjáról ismert Zircet.

Zirc közterei az installációkkal még ennél is szebbek lesznek - illusztrációForrás: CC BY-SA 4.0/Civertan/Wikipedia

Helyi alkotóközzösségek és művészhallgatók fenntarthatóság jegyében készített művei lepik el a város köztereit.

Lesznek köztük utcabútorok és szabadtéri szobrok, de ajándéktárgyak és utcai kiállítás is.

Ami pedig közös bennük, hogy karakteres keretbe foglalják a várost és igazi zirci szellemiséggel töltik majd fel a látogatókat, írják a szervezők egy sajtóközleményben.

A Modern Művészet Zircen (MMZ) projekt a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa idejére bontakozhat ki teljes pompájában. Azt tervezik, hogy 2023-ra az egész várost behálózzák majd a kortárs művészeti alkotások.

Modern Művészet ZircenForrás: Vizuális és Környezetkultúra Fejlesztéséért Alapítvány

Zirc egyedülálló történelmi hagyományairól, a több mint 800 éves ciszterci apátságról és a Bakony csodálatos természeti környezetéről ismert. Művészeti középiskolája, a III. Béla Képzőművészeti Szakgimnázium az egyetlen a térségben. A köztéri alkotások készítőinek többsége a középiskolás diákok közül kerül majd ki, lehetőséget adva arra, hogy teret kapjanak a fiatal tehetségek.

A projekt első lépcsőjeként 2-4 db illúzió tárgyú játékos szabadtéri alkotás jön létre, melyek az Arborétumban vagy a város egyik parkjában kapnak helyet.

Az alkotások 2021 október közepétől kezdve folyamatosan láthatók lesznek.

Szabadtéri kiállítás is várja majd az érdeklődőket, amely hét szekcióban művészek és művészdiákok által tervezett tárgyak terveit, látványterveit mutatja majd be 2021 október végén. A kiállított tervekről október 22. és 29. között közönségszavazást is tartanak majd, díjakat október 30-án adják át. A zsűrizett tervek adják az alapját a projekt következő fázisának.

 

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek