Öt császárt is várnak Savariába augusztusban

Húsz éves lesz idén Szombathely legnagyobb tömegeket megmozgató és leglátványosabb fesztiválja, a Savaria Történelmi Karnevál. A rendezvény ideje alatt a szervezők felvillantják Szombathely-Savaria kétezer éves történelmének eddig kevésbé ismert momentumait, és ennek érdekében 2019. augusztus 22-25. között közel négyszáz programmal készülnek a közönségnek.

savaria,karneval,szombathelyForrás: Mészáros Zsolt / Savaria Történelmi Karnevál (Official)

A fellépők között ott lesznek azok a – többnyire hagyományőrző – csapatok, akik már a kezdetektől fogva részesei voltak a történelmi időutazásnak, és akik mára a Savaria Karnevál arcai, kulturális nagykövetei lettek. Mellettük színpadra lép többek között a Kerekes Band, az Isis Bigband, a Szombathelyi Kötélugrók és az Ataru Taiko is - olvasható a sajtóközleményben.

De idén is lesznek új elemek és új helyszínek: a Katolikus Udvarba például a csendesebb programokat kedvelő közönséget várják, ahol kézműves foglalkoztatók, lazulós koncertek és gospel előadás is lesz. A Batthyány téren gasztronómiai bemutatók során Michelin-csillagos sztárséfek fogásait kóstolhatják az érdeklődők, míg a Belső Urána udvarban DIY (csináld magad) sarok várja majd az ügyes kezűeket.

A karnevál nyitónapjának estéjén Tüzes játékra számítsanak, ami elindítja majd a képzeletbeli időgépet. A Történelmi Témapark az időgépes kísérlet másnapjától már a katonai hagyományőrzőknek ad otthont. Az I. század római és kelta harcászatától egészen a keresztes háborúk koráig terjed a paletta, melyből a hadtörténet iránt érdeklődő látogató válogathat.

A mindig látványos felvonulás – ami idén 7 történelmi korszakot idéz meg az elsőtől a huszadik századig – pénteken és szombaton este indul a Történelmi Témaparktól. A felvonulások megidézik a városalapító Claudiust és mellette azt a négy római császárt, akik a kutatások alapján – ha csak átutazóban is – megfordultak Savariában. Aki civilként szeretne részt venni a felvonuláson, annak bérelt vagy saját jelmezzel idén is van rá lehetősége, csak ne felejtsen el beregisztrálni a karnevál honlapján. 

A Savaria Karnevál hagyományos helyszínein folyamatosan pörögnek majd a programok, így a központ, vagyis a karnevál Fóruma ismét a Fő tér lesz. Az Öreg Város Vásárában kézműves termékek és csábító gasztroremekek „kelletik magukat", miközben a színpadon egymást váltják a zenekarok. Lesz még a karneválon Borok Utcája, az Iseum előtti téren ókori kézműves bemutatók, a Gayer Parkban Kalandvár, a Thalia Kertjében XX faktor azaz női tehetségkutató. A Művészetek Utcáján pedig közel 30 képző- és iparművész tevékenykedik majd.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek