Szenvedélyes táncaival és színes kelméivel India a Balaton partjára költözik

A Boglári Szüreti Fesztivál közel fél évszázados története során először lát vendégül egy másik nemzetet, ráadásul rögtön egy külön helyszínen. Ez lesz az Indiai udvar, amely öt napon keresztül, augusztus 18-tól 22-ig várja majd az indiai kultúrára és gasztronómiára kíváncsi vendégeket.

Az udvarban több tucatnyi indiai művészeti csoport, társulat, szakács és hagyományőrző mutatja majd be India sokszínű, kulturális világát. A külön helyszínen található színpadon minden nap kora délutántól késő estig programokat tartanak majd, melyek kapcsolódnak India függetlenségének 75. évfordulójához, melyet idén augusztusban ünnepel az ország.

"Az évforduló miatt már gondolkodtunk egy ideje azon, hogy szerenénk megtalálni a módját annak, hogy a magyarokkal közösen ünnepelhessük a két ország legfontosabb évfordulóit, a magyar államalapítást és India függetlenné válását. Nagyon örülünk, hogy adódott a lehetőség, hogy az ország egyik legrégebbi fesztiválján adhassunk ízelítőt India gazdag kultúrájából" – mondta Arti Syal, az India udvar főszervezője.

Forrás: Shutterstock.com / Filip Fuxa

Az indiai üzletasszony, aki családjával együtt közel egy éve él Magyarországon, elmondta még azt is, hogy a járvány miatt különösen nehéz dolga akadt a szervezéssel. Egyrészt szerette volna, ha az itt élő magyar művészek is megmutathatják azt, amit megtanultak az indiai kultúrából – legyen szó táncokról, vagy zenéről –, de mindenképpen arra törekedett, hogy Indiából is érkezzenek művészek. Ezt leszervezni kifejezetten nehéz volt, de végül sikerült gazdag programsorozatot összeállítani a Boglári Szüreti Fesztiválra.

Az indiai énekesek és zenészek előadásai során jó néhány szokatlan hangszert ismerhet majd meg a közönség: a dél-indiai vallásos szerzemények zenei-ritmikus kíséretekként ismert mridanga, ahogyan tabla, szitár és sok más zenei eszköz. A táncelőadások ugyancsak India különböző kulturális régióiból adnak ízelítőt. Így láthatunk majd bharatnatyam táncot, klasszikus, díszített maszkos indiai táncot, a kathakalit, illetve a keleti-parti hindu templomok ősi táncát az odissit is. Napjaink indiai kulturális gazdagságát pedig bollywood-i táncos produkciók képviselik - olvasható a sajtóközleményben.

A gasztroudvarban hagyományos indiai fogásokat kóstolhatunk végig. Az Indiából érkező szakácsok elhozzák legfinomabb fűszereiket, főzési technikáikat és elmaradhatatlan lepénykenyereiket. Frissítőként pedig különböző teákat és egyéb nem alkoholos, de izgalmas italokat szolgálnak fel.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek