Lezárják délutánonként az Akropoliszt, lángol a növényzet Athénnál

42 Celsius-fokra emelkedett a hőmérséklet kedden Athén több részén, a hőhullámot több mint 30 éve a legperzselőbbnek mondják a görög hatóságok. Az Akropoliszt máskor reggel nyolc órától este nyolcig lehet látogatni, mostantól azonban dél és délután öt óra között lezárják - adja hírül az MTI.

Forrás: AFP/Lydia Veropoulou

Athéntól északra közben lángra kapott a növényzet. Száz tűzoltó, 35 autóval és kilenc repülővel próbálja oltani a tüzet, amely egyelőre nem fenyeget lakóépületeket, ipari létesítményeket, ugyanakkor vastag füstfelhővel borítja be a város légterének egy részét. Több vasútvonalon leállt a közlekedés és egy autópályaszakaszt is le kellett zárni.

Kiriákosz Micotákisz görög miniszterelnök arra hívta fel honfitársai figyelmét, hogy az országnak az elmúlt évtizedek legnagyobb hőségével kell szembenéznie. A polgári védelem pedig arra figyelmeztette a lakosokat, hogy evakuálhatják a városrészt szükség esetén, és hogy tartsák csukva otthonuk ablakait, nehogy egy bepattanó szikra lakástüzet okozzon. Görögországban több mint száz helyen kapott lángra a növényzet az utóbbi napokban, és hasonlóan "tüzes" a helyzet Törökországban, Olaszországban és Franciaország déli vidékein is.

Ezek is érdekelhetnek