Megtalálták az athéni Nemzeti Galériából kilenc éve ellopott festményeket

Kilenc éve két képet loptak el az athéni Nemzeti Galériából. Az egyik egy 16,5 millió euróra (5,8 milliárd forint) becsült piaci értékű Picasso-kép, a Női fej című 1939-es kubista festmény, mely a görögöknek nagy érzelmi értéket is jelent, a másik Piet Mondrian holland festő Szélmalom című, 1905-ben készült képe. Mindkét alkotásra egy raktárban bukkantak rá, Keratea faluban, Athéntól 45 kilométerre délkeletre.

Görögország legnagyobb állami műgyűjteményében rafináltan készítették elő és vakmerően hajtották végre 2012 januárjában a lopást, mely mindössze hét percig tartott. Akkor még azt feltételezték, hogy két férfi hajtotta végre a bűncselekményt, de az ügyben végül csak egy 49 éves görög férfit vettek őrizetbe.

A feltételezett tettesek kivágták keretükből a vásznakat, és sietve megléptek velük. Ellopták a Moncalvo néven is ismert Guglielmo Caccia 16. századi itáliai művész egy vázlatát is, de az megrongálódott, és a betörők eldobták. A hatóságok ugyanakkor Piet Mondrian festményét is megrongálódva találták meg hétfőn Kerateában.

A képek megkerülését bejelentő keddi sajtótájékoztatón Lina Mendoni kulturális miniszter "különleges napról", "a nagy öröm és érzelem" napjáról beszélt. Hangsúlyozta, hogy Picasso művét "lehetetlen" lett volna értékesíteni, mivel hátoldalán felirat jelzi, hogy az az alkotó személyes ajándéka a második világháborúban a nácikkal szembeszegülő görög népnek, meyet 1949-ben adományozott az államnak.

A lopást követő vizsgálat több hiányosságot is talált az intézményben. Feltárta, hogy a biztonsági rendszert több mint egy évtizede nem korszerűsítették, a múzeum több tere fedésben volt a kamerák előtt, a riasztórendszer silány minőségű volt és gyakran minden ok nélkül megszólalt. A biztonsági őrök megtévesztése céljából a betörők előzőleg maguk is többször aktiválták a riasztót, amelyet a személyzet végül kikapcsolt, és az őrök már csak akkor vették észre a tolvajokat, amikor a mozgásérzékelő a távozásukat jelezte. A bűnözők elemeltek egy második Mondrian-festményt is, de azt menekülés közben elejtették.

A rendőrség februárban kezdte újra a nyomozás a festmények után, miután szakértők arra a megállapításra jutottak, hogy a tolvajoknak sosem sikerült eladni a feketepiacon a képeket, amelyeknek így még Görögország területén kell lenniük. A görög Nemzeti Galériának nagy gyűjteménye van posztbizánci görög műalkotásokból, egy kisebb kollekciója reneszánsz művekből és néhány El Greco-festménye. A múzeum márciusban nyílt meg újra kétszeres kapacitással egy 59 millió euróba (húszmilliárd forint) kerülő, nagyszabású renoválás után.

 Címlapkép: Görög Nemzeti Galéria, forrás: Matti/commons.wikimedia.org

Szóljon hozzá
0 hozzászólás
Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek