18. századi üvegszalonba léphetünk be hamarosan egy VR szemüveggel

Egy már nem létező 18. századi, londoni üvegszalon rekonstrukciójába léphetünk be hamarosan, ha van otthon VR szemüvegünk, és letöltjük a megfelelő alkalmazást. A virtuálisvalóság-élményt egy new york-i múzeum készítette a 18. századi üvegről és társadalmi életről szóló kiállítására.

Az In Sparkling Company: Glass and the Costs of Social Life in Britain During the 1700s című tárlat 2022 januárjáig van nyitva a New York-i Corning Museum of Glass-ben, ami az intézmény honlapja szerint a világ legátfogóbb üveggyűjteményének ad otthont. Persze kevesen vannak, akik eljuthatnak addig New Yorkba, ezért jó, hogy egy alkalmazás segítségével némi ízelítőt kaphatunk a tárlatból.

Ha az alkalmazást letöltjük, Northumberland első hercegének és hercegnőjének káprázatos világába, a londoni Northumberland House üvegszobájába léphetünk be a VR szemüvegünkkel. Három dimenzióban fedezhetjük fel a mostanra elveszett belső térnek minden sarkát, és láthatjuk, ahogy a tükrözött üveglapok életre kelnek gyertyafényben.

London, a Northumberland House üvegszalonjaForrás: Youtube/CorningMuseumofGlass

Az üvegszoba Hugh Percynek, Northumberland első hercegének (1714-1786) készült a korszak híres építésze Robert Adam (1728-1792) tervei alapján. A helyiséget később átalakították, majd az épület lebontásakor megsemmisült. Ennek következtében 200 évig nem láthatta senki eredeti formájában, egészen mostanáig, amikor többek között a V&A Múzeumban fennmaradt üvegtáblák és bútorok, valamint az építész eredeti tervrajzai alapján rekonstruálták virtuálisan.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek