A filmtörténet egyik legizgalmasabb rendezőjét ünneplik a művészmozik

Az egyetemes filmtörténet egyik legizgalmasabb rendezője, Jancsó Miklós szeptember végén lenne 100 éves. Ahogy az Artmozi.hu oldalán is írták, a világhírű alkotó olyan külföldi művészeket inspirált, mint Martin Scorsese, Alfonso Cuarón vagy Jórgosz Lánthimosz. Legendás filmjei és összetéveszthetetlen filmnyelv-újító formai eszközei pedig hatással voltak a kortársaira és az utókorra egyaránt.

Forrás: Free-Photos / 9085 images/pixabay

Születésének 100. évfordulója alkalmából ősztől tavaszig tartó filmfesztivállal várják a vendégeket a Művész és a Kino Cafe mozikban. A Jancsó 100 vetítés sorozatot Kovács Gellért Filmszerész újságíró szervezi, aki a filmek előtt és után sok érdekes vendéggel is beszélget majd.

A filmeket felújított változatban vetítik, de néhány különleges darabot 35 mm-es szalagról is megnézhetünk majd. A tervek szerint a kilenc filmet keletkezésükhöz képest fordított időrendben vetítik majd Kovács Gellért elmondása szerint azért, mert így „visszafelé haladva" fel lehet majd fejteni a rendező kedvenc motívumait, és a jancsói játékosság is tetten érhető lesz.

Az első filmet szeptember 6-án láthatja majd a közönség a Művész moziban. A Nekem lámpást adott kezembe az Úr Pesten című film utáni beszélgetés vendége Scherer Péter lesz. A következő film az Allegro barbaro lesz Cserhalmi Györggyel és Kende Jánossal vendégekként, majd jön a Szerelmem, Elektra, december 6-án pedig az Égi bárány kerül műsorra.

Forrás: kreativ.hu / Facebook.com

A következő évet a Fényes szelek kezdi január 3-án, majd a Csillagosok, katonák érkezik február 7-én. A Szegénylegényeket március elején vetítik, az Így jöttem című filmet pedig április 4-én. Az utolsó vetítésre május 2-án, a Kino Cafe moziban kerül sor. A film az Oldás és kötés lesz, a vendég pedig Hajdu Szabolcs. A filmekre már most meg lehet venni a jegyet online, vagy személyesen a mozikban. A jegyek ára egységesen 1600 forint.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek