Már látogatható Vác legújabb kulturális attrakciója, ahol Pom Pom és Gombóc Artúr is jelen van

Megnyílt Sajdik Ferenc Kossuth- és Munkácsy-díjas grafikus, karikaturista állandó életmű-kiállítása, a Sajdik Gyűjtemény, mely a város 300 éves, patinás épületében, a Pannónia Házban várja a látogatókat. A Ludas Matyi hetilap legendás rajzolója, Csukás István népszerű mesefiguráinak életre keltője, Pom Pom és Gombóc Artúr megformálója, a maholnap 91 éves művész az ünnepélyes megnyitón úgy fogalmazott: nagyon jó érzés számára, hogy méltó környezetbe kerültek a képei. A patinás, több mint 300 éves, felújított épületben négy teremben kapott helyet a közel 150, eredeti alkotásból álló gyűjtemény.

Aki egy kis vidám kulturális kikapcsolódásra vágyik, nem fog csalódni, ha elballag a Pnnónia HázbaForrás: Sajdik Gyűjtemény

Sajdik az 1980-as évektől készít képkeretekbe foglalt, pasztell karikatúrákat számára fontos történelmi személyiségekről, képzőművészekről, színészekről, írókról. Minden portréja kuriózum: a keretekre a művész különféle applikációkat erősít, agyagszobrokat, vagy akár hétköznapi tárgyakat, melyek az ábrázolt személy életművét szimbolizálják.

A földszinti nagyteremben sorakoznak a jellegzetes Sajdik-karikatúrák. Utánozhatatlan stílusú, könnyed vonalakkal megrajzolt és sajátosan színezett állatfigurái, elképzelt élethelyzetei csalnak mosolyt a látogatók arcára. A különteremben megnézhetik Váccal kapcsolatos alkotásait. Váci utcarészletek, jelenetek és a város történelmi eseményei jelennek meg Sajdik-köntösbe csomagolva.

Csukás István mesehőseit Sajdik Ferenc formálta meg, közös munkájukból pedig ma is nagyon népszerű rajzfilm-sorozatok születtek.

A gyerekteremben köszönnek a vendégekre a Civakodó Cipőikrek, Madárvédő Golyókapkodó, a Ho-Ho-ho Horgász, Pom Pom és Gombóc Artúr. A színes teremben kényelmes puffokban üldögélve néhány epizódot is meg lehet nézni múzeumlátogatás közben.

Kényelembe helyezkedve élvezhetik a vidám meséketForrás: Sajdik Gyűjtemény

A Sajdik Gyűjteményhez és a Pannónia Házhoz tartozik Kolodko Mihály, Vácon élő szobrászművész közelmúltban felállított három alkotása is: Mária Terézia, Morzsa kutya és Csúzli miniszobrai, a vasútállomástól a Diadalívig tartó útvonalon.

A tárlatvezetésen a vendégeik olyan izgalmas kérdésekre is választ kaphatnak, miszerint: Miért nem lépett a művész gyerekként a zsoké édesapja nyomdokaiba? Hogyan találkozott Csukással? Melyik figurát tette volna el láb alól Csukás, és lett Sajdik a megmentője? Mi a legerősebb motivációja? Milyen véleménnyel van a figuráit miniszoborként megjelenítő Kolodko Mihályról? Hogyan él ma a művész? A Sajdik életművet bemutató állandó kiállítás keddtől vasárnapig, 10 és 18 óra között várja a látogatókat. Jegyárak: teljes árú: 1500 forint, kedvezményes (diák, nyugdíjas, 26 év alatti, 62 év feletti): 750 forint, csoportkedvezmények (10 fő felett): felnőtteknek: 1000 forint, diák, nyugdíjas, 26 év alatti, 62 év feletti: 500 forint,  tárlatvezetés 10 fő alatt: 2000 froint, míg 10 fő felett: 6000 forint. A megvásárolt belépőjegyekkel szintén látogatható Vác Öntöttvas Gyűjteménye, illetve a Pannónia Ház hangulatos belső udvara és a kert sarkában kiállított kerámia Életfa és Tündérkert, melyet Vertel Andrea gödi keramikusművész figurái töltenek meg – tudtuk meg a Sajdik Gyűjtemény sajtóközleményéből.

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek