Megnyitotta kapuit a Rumbach utcai zsinagóga

Részlegesen ugyan, de megnyílt a felújított Rumbach Sebestyén utcai zsinagóga, mely mától rövidített nyitvatartással várja a látogatókat, tudtuk meg a Turizmus.comtól.

A Rumbach utcai zsinagóga a romantikus és mór építészet jegyeit utánzó stílusban épült az osztrák Otto Wagner tervei alapjánFotó: Polyák Attila

A teljes megnyitás előtti időszakban a Rumbach Zsinagóga Komplexum vasárnaptól péntekig 10 és 16 óra között várja a látogatókat, egyelőre korlátozott szolgáltatásokkal. Ebben a pár hétig tartó időszakban még nem lesznek idegenvezetések, és csak három fajta jegy lesz elérhető. A felnőtt belépő 1500 forint, a gyerek jegy 6 és 12 éves kor között 500 forint, a családi jegy pedig 2000 forint. A hat év alatti gyerekek, a mozgáskorlátozottak és kísérőik szintén ingyenesen látogathatják az akadálymentesített épületet.

Az épület a bécsi szecesszió meghatározó alakja, Otto Wagner tervei szerint épült fel romantikus, a mór építészet jegyeit utánzó stílusban, 1869 és 1872 között.

Az utóbbi években 3,2 milliárd forint állami támogatásból felújított zsinagógát idén júniusban adták át. Az átalakításoknak köszönhetően az imaház vallási funkciója mellett közösségi és kulturális térként is funkcionálhat a jövőben, ahol koncertek és más programok is várják az érdeklődőket. Kávéház, szalontér, konferenciaterem, szemináriumi szobák létesültek, a harmadik emeletre állandó kiállítás került, mely a magyarországi zsidók életét mutatja be.

A teljes megnyitó előtti időszakban csak a zsinagóga tere, a második emeleti Otto Wagner kiállítás és a harmadik emeleti, magyarországi zsidók életét bemutató kiállítások látogathatók, a kóser kávéházra azonban még várni kell.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek