Ebből az online bemutatóból mindent megtudhat az egyik legismertebb magyar festményről

Az egyik legismertebb magyar festményhez, Szinyei Merse Pál Majálisához készült online bemutató a Szépművészeti Múzeum - Magyar Nemzeti Galéria (MNG) digitális múzeumában, miközben az MNG a 2021-re tervezett Szinyei-emlékkiállításra készül.

Szinyei Merse Pál: Majális (1873)Magyar Nemzeti Galéria/wikipedia

A https://majalis.mng.hu aloldal az 1873-ban készült alkotást kiváló felbontásban nézhetjük meg, miközben a képernyőt görgetve a kép keletkezésének történetét ismerjük meg, emellett a művészről tanulhatunk és műelemzést is olvashatunk. Szinyei wanted címmel a mester lappangó képeit kereső felhívás is olvasható a honlapon.

A Majális ma a múzeum gyűjteményének egyik legnépszerűbb alkotása, de megszületése után közel negyedszázadnak kellett eltelnie, mire a közönség és a kritika is elismerte kiemelkedő jelentőségét. Szinyei Merse Pál a festményt először a bécsi világkiállításon mutatta be 1873-ban, majd 1883-ban ismét Bécsben és Budapesten, de az elismerést csak jóval később, az 1896-os budapesti millenáris kiállítás hozta el számára - közölte a múzeum az MTI-vel.

Idén Szinyei Merse Pál születésének 175., halálának 100. évfordulójára emlékeznek. A jeles esemény kapcsán a Magyar Nemzeti Galériába tervezett, de a járványveszély miatt 2021-re halasztott emlékkiállítás az eddigi kutatások eredményeinek felhasználásával egyrészt a művész nemzetközi párhuzamait igyekszik majd bemutatni, de a 20. századi Szinyei-kultusz egyes állomásainak feltárásával pontosítja a festő már eddig is jól behatárolt helyét a magyar és az egyetemes művészet történetében.

A múzeum törekszik rá, hogy alkotásait és kiállításait digitálisan is bejárhatóvá tegye, és ennek részeként hozta létre a Magyar tájak című digitális tárlatot, amely a történelmi Magyarországot a legnagyobb mesterek munkáin keresztül mutatja be. Az intézmények honlapján megtekinthető a Változatok a realizmusra - Munkácsytól Mednyánszkyig című, megújult kiállítás és a magyar barokk művészetet bemutató virtuális tárlat is.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek