Tűzugrás és látványfőzés is lesz a Tájházak Napján

A Magyarországi Tájházak Szövetsége idén is megrendezi a Tájházak Napja című országos rendezvénysorozatát, ezúttal rendhagyó módon, június 25-26-án, kapcsolódva a Múzeumok Éjszakájának redezvényeihez. Az eseményhez csatlakozó tájházak országszerte a legtöbb helyszínen ingyenesen várják a vendégeket. Meghatározott időpontokban szakvezetéssel mutatják be az egyes épületek berendezéseit. Sok helyütt hagyományőrző csoportok lépnek föl a helyszínen, s kézműipari portékák között lehet válogatni, vásárolni, tájjellegű ételek kóstolásával egybekötve.

Tájházak Napja KehidakustánybanForrás: Tájházszövetség

A Tájházak Napjának felvezetéseként a Sóstói Múzeumfalu már június 23-án, Szent Iván éjjelén várja a látogatókat kiállításmegnyitóval, tűzgyújtással és tűzugrással. Az országos megnyitó helyszíne ezúttal a Nagytarcsai Múzeumi Kiállítóhely lesz, ahol a programok június 26-án 14 órakor kezdődnek. A Falumúzeum 1960-tól őrzi és tárja az érdeklődők elé a község gazdag történeti és néprajzi emlékeit. A szervező-alapító Molnár Lajos és Molnár Lajosné szül. Hajdú Margit tanító házaspár elképzelésének megvalósítását a nagytarcsai lakosság egy emberként támogatta, segítette. Az addig féltve őrzött, őseiktől örökölt tárgyakat a létesítendő múzeumnak ajándékozták. Az idős emberek szívesen meséltek homályba vesző hagyományaikról, szokásaikról és életformájukról, ennek köszönhetően több értékes könyv is született az alapítók tollából. A Molnár házaspárnak, illetve a 60 éves falumúzeumnak állít emléket a Tájházak Napján nyíló kiállítás, emellett filmvetítéssel, emléktábla-avatással, kiállítóterem-átadással és kézműves foglalkozással várják az érdeklődőket, akik a hagyományőrző folklórprogram gazdag kínálatából is választhatnak.

Kiskunmajsán és kistérségében élményfüzérrel várja látogatóit a Konecsni Gyögy Művelődési Központ, Tájház, Könyvtár és Helytörténeti Gyűjtemény, valamint a Márton Gyűjteményes HázKömpöcön. A színes palettán kiállításmegnyitó, mesemondás, kézműves foglalkozás és gyermekkoncert is megtalálható lesz. Mezőkövesden a Matyó Népművészeti Egyesület alapításának 30. évfordulóját ünnepli kiállításmegnyitóval, látványfőzéssel, bor- és pálinkakóstolóval, néptáncegyüttesek bemutatójával, hagyományőrzők felvonulásával és táncházzal.

Nagyrábén, a Mezőgazdasági hagyományok gyűjteményében idén egy kút-túrát szerveznek, melynek alkalmával a Nagyrábén található kutakhoz kapcsolódó történeteket, legendákat elevenítenek fel egy falubejárás során. A gyűjteménybe azokat is várják, akik a Kelet-Német gyártmányú RS-09-es, vagy Nyugat-Német Lanz Bulldog veterán traktort szeretnének kipróbálni. Az Ócsai Tájházban életre kelnek a gazdák és a gazdasszonyok mindennapi használati tárgyai, mégpedig mesés módon. Hol a Sütőasszony szegényes, földpadlós szobájában szól majd a mese szitáról, teknőről, kenyérről, búzáról, dióról; hol pedig a Nagygazda házában mesélnek majd a tarisznyát akasztott, világlátó legényekről és egy Katica nevű okos leányról, akit az anyja a királyhoz szán feleségnek.

Matyó család - a Matyó Népművészeti Egyesület archívumábólForrás: Tájházszövetség

A Szelence-porta Tájház Őrtiloson a lakodalmi ételek közül ezúttal a hagyományos cserép sütőben, kemencében sült kuglóf köré szervezi a napot. A lakodalmi kuglóf készítésének fortélyait idős asszonyoktól lehet ellesni. Aki erre kíváncsi, végig kísérheti a készítés folyamatát és természetesen kóstolót is kaphat a kisült kuglófokból. Ezen a napon a környékbeli hagyományőrző csoportok tánccal, dalokkal színesítik a programot. Gyenesdiáson a József Attila Művelődési Ház és Könyvár Pásztorház dödöllekészítéssel és kóstolóval, kézműves foglalkozással, a Diási Vízimalom Pékmúzeum Festetics Fűszerkert és Herbáriumban gyógynövény bemutatóval várja az érdeklődőket.

Szegeden a Napsugaras Tájházban, valamint a Gombai Tájházban online formában készülnek a Tájházak Napjára. A Napsugaras Tájházban egy műtárgy, a tejes köcsög kerül a középpontba. Mai napig is használjuk, de tudjuk miért rajzoltak rá keresztet? Vagy tej tárolása mellett mire használták még? De kiderül az is, hogy milyen szegedi hagyományai vannak a tejfogyasztásnak, miket készítettek belőle, milyen hiedelmek kapcsolódnak hozzá. Különféle játékokkal, gasztronómiával, kézműves programokkal várnak mindenkit tehát az online térben. A gombaiak lakossági szavazás keretében kiválasztanak egy-két különösen kedves vagy fontos kiállított tárgyat a Gombai Tájházból. Ezek után ezekről a tárgyakról interjút készítenek az adományozóval vagy olyan települési lakossal, aki el tudja mesélni a kiállított tárgy hiteles történetét, eredetét, a hozzá kötődő hagyományokat, a régi életformában, a paraszti kultúrában elfoglalt szerepét. Ebből az interjúból, valamint a tájházi kiállítás képi anyagából egy videót vágnak össze, amelyet június 26-án feltöltenek a Gombai Tájház facebook-oldalára. A teljes programkínálatról a Tájházszövetség oldalán és a Tájházszövetség Facebook-oldalán lehet tájékozódni.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek