Webber-musicaltől a fülbevaló DJ setig - Zenei élmények a nyár elejére

Webber-musicalt láthatunk online

A Madách Színház oldalán olvasható, hogy június 11-én, 12-én és 13-án Andrew Lloyd Webber és Don Black művének premierjét nézheti majd meg a közönség. A Vasárnap mondd el! című egyfelvonásos musicalt Szirtes Tamás rendezési, és hármas szereposztásban, Gallusz Nikolett, Gubik Petra és Simon Boglárka előadásában tűzik műsorra.

Az előadás egyik érdekessége, hogy Szirtes Tamás és a Madách Színház ismét non-replika változat elkészítésére kapott jogot, vagyis újabb Webber-musicalt állíthatnak színpadra önálló rendezésben, díszletben és koreográfiával. A másik, hogy a Vasárnap mondd el! című musical ugyanúgy, mint a Macskák, a Jézus Krisztus szupersztár vagy a József és a színes szélesvásznú álomkabát, először hanglemezként aratott sikert.

A musical egy Amerikában élő fiatal angol lányról szól, aki New Yorktól Hollywoodig csak egyvalamit keres kitartóan és reménytelenül: a szerelmet. A lány által énekelt különböző hangvételű dalokból egy sokszínű történet bontakozik ki, amely a kapcsolatteremtés nehézségein keresztül az önismeret megszerzéséhez vezető szövevényes utat járja be, és egyre bizonyosabbá válik:

hogy az út végén a főszereplőnek önmagát kell elfogadnia ahhoz, hogy esélye legyen a boldogságra.

"Ez a bensőséges, egyfelvonásos, egyszereplős, elejétől végéig dalokból álló színdarab - mely nem mellesleg Andrew Lloyd Webber néhány legszebb, legszívhezszólóbb dalát is tartalmazza - tökéletes lehetőséget nyújt minden énekes színésznőnek arra, hogy önmagát és tehetségét megmutathassa" - írják a produkcióról. Az online előadásra korlátozott számban kaphatók jegyek.

Színházi-irodalmi programsorozat jelentkezik újra

Május végén online, streamelt formában tűzik műsorra a Beszélő levelek című produkciót; a második műsort május 29. és 30 között láthatja a közönség. A Beszélő levelek - kinyílik a hírességek postaládája programsorozat 2016 őszén indult útjára. A színházi-irodalmi előadás során egy házigazda és öt előadóművész segítségével ismert és kevésbé ismert emberek, történelmi személyek, művészek, politikusok életébe pillanthatnak be a nézők különleges, szellemes, szerelmes vagy épp történelemformáló leveleiken keresztül - olvasható az esemény oldalán.

A produkció az Angliában népszerű Letters Live ötlete nyomán indult el. Az esteket Megyeri Léna indította el Magyarországon, a budapesti Mozsár Műhelyben. Az azóta eltelt csaknem öt évben a hazai irodalmi és a színházi élet neves alkotói olvastak fel leveleket a havi rendszerességgel jelentkező rendezvényen. A Beszélő levelek a pandémia okozta leállás óta most először látható, ezúttal online formában.

A május 29-től elérhető adásban kiderül, hogy mit írt II. Erzsébet édesapja a lányának az esküvője napján; min háborodott fel G.B. Shaw a londoni operaházban, miért szerette volna visszaadni néhány szerepét Jászai Mari, és hogyan lett egy antikvárium egy különleges barátság szülőhelye. A leveleket Eke Angéla, Epres Attila, Fesztbaum Béla, Hegedűs D. Géza és Vándor Éva olvassa fel, a műsor zenész vendége az Infusion Trióból és a Follow the Violinból is ismert Farkas Izsák. A műsor házigazdája Bősze Ádám. A megváltott jegyekkel az előadás május 29. 19.30-tól május 30. 22 óráig tekinthető meg.

Fülbevaló DJ set kínai meditációs témára

A kinhin [kin-hin] egy kínai ige, melynek jelentése átkelni; egy lépés megtételekor érezni a lépést; más szóval egy teljes lépést megtenni. De nem csak igen, hanem gyakorlati és filozófiai koncepció is. A sétáló meditáció, más néven kinhin, egy olyan gyakorlat, amely a hosszú ülőmeditációs időszakok között egy-egy meditatív sétát foglal magába. Leggyakoribb formája a körbejárás. A szentnek nyilvánított helyek körbesétálása és egy mantra vagy szútra recitálása - olvasható az esemény Facebook oldalán.

A kép csak illusztrációForrás: Marcela Laskoski / Unsplash

A Trafó House és a Let_it_Be art agency együttműködésében megvalósuló Fülbevaló #21 / DJ Bootsie - VJ Kemuri: kinhin x AV Composers, a kinhin szellemiségében született egyórás audiovizuális setje május 25-én lesz hallható online, a tervek szerint élő adásban.

A duó eddigi munkáira jellemző volt a dinamikai spektrumon egymástól távol álló zenék és mozgóképek szerves egységgé olvasztása, a hirtelen és hangsúlyos váltások, a repetitív ütemekből és képekből építkező audiovizuális "körbejárások", a fókuszt mindig is az absztrakt ütemeken és a gyorsan változó képeken tartva. A kinhin anyagának gerincét most az elmélyültebb ambient-ek és a végtelenségig lelassított képek adják, amiből a set közel egy órája alatt időről-időre kiléphetünk egy dinamikusabb, de még mindig meditatív állapotba - írták az oldalon.

 

 

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek