Az egykori magyar tengeri kikötő világa elevenedik meg ezen a kiállításon

A Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum és a Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum közös rendezésében időszaki kiállítás nyílik a monarchiabeli Fiuméről és a magyar kereskedelmi tengerészet történetéről. A kiállításon eddig rejtőző műtárgyakat, százéves hajómodelleket, igazi ritkaságokat láthatnak majd. A fiumei kereskedelem, vendéglátás és tengerészet kapcsán számos újdonság és frissen restaurált tárgy kap majd helyet.

A Pannónia gőzhajó fedélzete. Külföldi uralkodók látogatásakor készült a felvétel a fiumei kikötőben 1915-benForrás: Fortepan / Leltári jelzet: 2534

Fiume (napjainkban Rijeka) 1776-1918 között a Magyar Királysághoz tartozó kikötőváros volt. A kikötő fejlesztésének ügye a reformkortól kezdve szinte folyamatosan napirenden volt a magyar közgondolkodásban. Kossuth Lajos és gróf Széchenyi István is sokat tett a település és az oda irányuló vasút fejlesztéséért, a város igazi aranykora viszont az 1868-as magyar-horvát kiegyezéssel jött el, mely lehetőséget teremtett arra, hogy magyar vezetés alatt a fiumei olasz és horvát ajkú lakosság felépítse Európa 10. legforgalmasabb kikötőjét, mely a kereskedelmi és ipari potenciálja mellett a kultúra területén is hatással volt Magyarország gyarapodására.

A kiállítás ezt a nagyarányú fejlődést, a megtérülő állami kikötőépítést és a magyar kereskedelmi tengerészet sajátosságait mutatja be, nem feledkezve meg az ezek révén létrejövő gyarmatáru-kereskedelemről, turizmusról, vendéglátásról, de a magyarországi kivándorlás fiumei időszakáról sem.

A kiállítótér kreatív megoldásai révén nem csak a tárgyak és leírások alapján jelenik meg a múlt. A látogatók az egykori Fiuméban érezhetik magukat a macskaköves rakparton sétálva, a kikötői képek között járva, netán egy gyarmatáru kirakatot nézve, vagy éppen egy kivándorló kabin szűkös belsejében állva. A kiállítás október 31-ig látható a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeumban. A mai megnyitóról készült videó a Facebook-eseménynél látható.

 

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek