Híres londoni gyűjtemény és neves fotóriporter képeit is láthatjuk Budapesten

Kezdjük azzal, hogy a Magyar Nemzeti Galériában végre új tárlatot nézhetünk meg. Az intézmény falai közé költözött ugyanis a londoni Tate Britain múzeum egyedülállóan gazdag preraffaelita gyűjteményének közel száz lenyűgöző alkotása. A mozgalmat bemutató első nagy magyarországi kiállítást május 13. óta tekinthetjük meg és egészen augusztus 22-ig várja majd a látogatókat.

John William Waterhouse: Shalott kisasszonya, 1888 / ©TateForrás: MNG.hu / Press

Az MNG oldalán olvasható, hogy a Tate Britain kollekciójában kiemelkedő jelentőségű helyet foglalnak el a preraffaelitáknak, a 19. század legnagyobb hatású brit művészeti mozgalma alkotóinak a művei. A Vágyott szépség című tárlathoz kapcsolódóan egy, a mozgalom magyarországi hatását bemutató kísérőkiállítás is megnyílik a galériában. Az utópia szépsége. Preraffaelita hatások a századforduló magyar művészetében című kiállítást szintén augusztus 22-ig nézhetjük meg. 

Online opera a szerelem és az önfeláldozás tragédiájáról

Még lehet jegyet váltani a május 15-i, szombati Verdi: Rigoletto online közvetítésre, amit az Operaház három felvonásban olasz nyelven mutat be, magyar felirattal. Szinetár Miklós és Harangi Mária produkciója igazi sztárszereposztással látható.

A 134 perces előadás címszerepét a számos díjjal kitüntetett Kamaraénekes, Fokanov Anatolij, Gildát a népszerű Kossuth-díjas szoprán, Miklósa Erika, a mantovai herceget a 2017/18-as évad Kamaraénekese, László Boldizsár alakítja. A Magyar Állami Operaház Zenekarát és Énekkarát Medveczky Ádám vezényli - írták az Opera.hu oldalon. A felvétel 2017. szeptember 24-én készült az Erkel Színházban.

A képírás mestere: Paul Almásy

Az érdeklődők a Mai Manó Házban, május 11-től június 6-ig tekinthetik meg a Magyar Fotográfiai Múzeum Paul Almásy-gyűjteményének egy részét. 1906-ban született magyar származású fotóriporter, Paul Almásy életműve kiemelkedő helyet foglal el a magyar és a francia fotótörténetben. Fotóriporterként szinte a világ összes országát bejárta – kivéve Mongóliát. Fotói lefednek öt világkörüli utat, 1 250 000 repülőgépen megtett kilométert, 325 000 negatívot és 1637 riportot.

Az Életművének kezelője jelenleg a berlini sajtófotó-archívum, az Archiv für Kunst und Geschichte, művei azonban számos művészeti köz- és magángyűjteményben is megtalálhatóak, mint a Magyar Fotográfiai Múzeum vagy a franciaországi Nicéphore Niépce Múzeum. 

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek