Múzeumba szállíthatják a patinás miskolci patika műemlékbútorait

  Hamarosan a Herman Ottó Múzeumba szállíthatják Miskolc egyik legrégebbi patikájának, a legendás Aranyszarvas gyógyszertárnak a bútorait. A miskolci önkormányzat előterjesztése már olvasható erről a város honlapján, az ügyben a polgármester dönthet - adja hírül a boon.hu.

  Forrás: Facebook/Miskolcról, szabadon/Sztojka Ágnes gyűjteményéből

  A patika az 1700-as években nyitott az egri Trangus Illés doktornak köszönhetően. Jelképét, a kézzel faragott fadarabokból összeállított, életnagyságú, aranyozott szarvast az egri kanonok ajándékozta a patikának még a nyitáskor. A gyógyszertár a kezdetekben a mai Kossuth utca 7. szám alatt működött, mai helyére, az Erzsébet téri sarokházba 1897-ben költözött.

  Akkor Rácz Jenő volt a gyógyszerész, és az 1930-as évekig az ő családja kezében maradt a patika. 1980-ban felújították a műemlék bútorzatot, amit 1990-ben nyilvánítottak védetté. Az 1996-os patikaprivatizáció után története viszontagságossá vált, 2015-ben pedig bezárt, de a bútorok sorsa nem rendeződött. 

  Most azonban ez változhat, mert az önkormányzat lehetőséget lát arra, hogy a múzeumban tárolják a védett bútort, és esetleg a későbbiekben kiállítás formájában mutassák be az érdeklődőknek.

   

  Szóljon hozzá
  0 hozzászólás
  Elsőként értesülne legfrissebb híreinkről és induló nyereményjátékainkról? Regisztráljon és iratkozzon fel hírlevelünkre! Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

  Utazzon!
  Ezek is érdekelhetnek