174 év után megszűnik a táviratozás Magyarországon

174 év után megszünik a belföldi távirat és a Posta-Világfax szolgáltatás a Postánál. Bár még most is sokan adnak fel táviratot - napi átlagban nagyjából két tucatot - harminc éve ilyenkor évente 8 millió táviratot adtak fel az emberek. A távirat kivezetése nem példa nélküli, ugyanis mára már Ausztriában, Csehországban, Németországban, Hollandiában, Franciaországban és Szlovéniában is megszüntették. 

A kép illusztrációForrás: Shutterstock.com

Ha valaki szeretne egy utolsó táviratot feladva emléket állítani ennek a szolgáltatásnak, akkor április 29-én még megteheti, és csatlakozhat a Magyar Küldeményművészeti Társaság felhívásához. Ez alkalomból a lakosságon kívül táviratozik majd mások mellett a Magyar Posta, Hernádkak Község Önkormányzata, a SPriNt Tanoda, a Herman Ottó Múzeum, a Pulszky Társaság és a Bélyegmúzeum is.

Aki táviratot adna fel, az a postán vásárolhat táviratlapot 2200 forintért. A lapon található szövegdobozba kézzel kell beírni a kívánt szöveget, ami nem lehet több mint 250 karakter. Mivel a felhívást hozzá kapcsolták három idei művészeti évfordulóhoz, ezért a "távirat szövegében szerepelnie kell egy vagy több Pilinszky Jánostól vett, bármilyen idézetnek", de tartalmazhat más szöveget is - olvasható a társaság sajtóközleményében és a Spanyolnatha.hu oldalon.

Távirat Nyári Boldizsárnének Heves megyébe, Berlinből, német nyelven.Forrás: © Postamúzeum / CC BY-NC-SA

Az Utolsó távirathoz kapcsolódó idei művészeti évfordulók: 100 éve született Pilinszky János, 25 éves a Herman Ottó Múzeum-Miskolci Galéria Thália-háza, közismert nevén a miskolci Színészmúzeum és 100 éves a Miskolci Művésztelep.

A beérkezett táviratokból készült válogatások művészeti intézmények kiállításain, illetve az interneten és a Spanyolnátha Művészeti Folyóiratban jelennek majd meg a feladó nevével, valamint a településsel és a távirat teljes szövegével együtt. Aki részt venne az Utolsó távirat felhívásban, az a Magyar Küldeményművészeti Társaság címére küldje a táviratát.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek