A világ legjobb fényfestői nyáron ismét a pécsi székesegyházat borítanák be színekkel

  A vírus miatt tavaly elmaradt a népszerű Zsolnay Fényfesztivál, de a szervezők bíznak benne, hogy idén visszatérhet az ország egyetlen fényfesztiválja Pécsre. Ezért március 1-jén meghirdették a nemzetközi, pénzdíjazásos Zsolnay Light Art Fényfestőversenyt. A világ legjobb fényfestői ezúttal is a pécsi Szent Péter- és Szent Pál-székesegyházat varázsolják el háromdimenziós rövidfilm-alkotásaikkal. 

  Az országban egyedülálló verseny a július 1–4. között zajló rendezvény legnagyobb érdeklődésre számot tartó látványossága. A fényművészek „vásznául" szolgáló székesegyház homlokzatát, oldalhajóját, tornyait és tetejét is lefedik majd az alkotók a 3D-s fényvetítésekkel.

  Egy korábbi, ilyen rendezvény pillanatképén szinte rá sem ismerni a székesegyházraForrás: Zsolnay Fényfesztivál/Facebook

  "Arra készülünk, hogy idén július 1–4. között megrendezzük a Zsolnay Fényfesztivált, de természetesen csak akkor, ha ezt az aktuális szabályozások lehetővé teszik. A nagy tömeg elkerülése érdekében a versenyalkotásokat folyamatosan vetítjük. Ha nem lesz lehetőség az eredeti tervünk megvalósítására, akkor megvizsgáljuk az alternatívákat, legyen szó a fesztivál dátumának csúsztatásáról vagy a verseny online térbe költöztetéséről" – számolt be Bleszity Péter, a Zsolnay Örökségkezelő NKft. ügyvezetője.

  A 2021-es pécsi verseny témája: LIGHTMATTER. A 2019-es rendezvény is igen látványosra sikerdett, nézzék csak!

  Az első körös jelentkezés határideje április 5., majd az előzsűri két fordulón keresztül választja ki a legjobb 10 alkotást, amelyek bemutatkozhatnak a Zsolnay Fényfesztiválon. A verseny végső zsűrizését egy öttagú, nemzetközi szakmai bizottság látja el. Ez lesz az első év, amikor a vetítési programba bekerülő (shortlist) alkotók pályázatonként automatikusan 1000-1000 eurót kapnak az elkészített alkotásokért, valamint szintén újítás, hogy a hivatalos zsűri csak egyetlen díjat oszt ki. Ezen felül a nézők által legjobbnak tartott alkotást közönségdíjjal jutalmazzák – írja a pecsma.hu.

  Szóljon hozzá
  0 hozzászólás
  Elsőként értesülne legfrissebb híreinkről és induló nyereményjátékainkról? Regisztráljon és iratkozzon fel hírlevelünkre! Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

  Utazzon!
  Az oldalról ajánljuk!