A világ első szőnyegmúzeumának épülete egy feltekert szőnyeget formáz

A szőnyegszövés Azerbajdzsán egyik legősibb művészete, amely egészen a bronzkorig nyúlik vissza, így évezredek óta az azerbajdzsáni művészet és kultúra középpontjában áll. 2010-ben az UNESCO elismerte e szőttesek jelentőségét, és az azeri szőnyegeket felvette az emberiség szellemi kulturális örökségének listájára. A világ első szőnyegmúzeuma Bakuban nyitott meg, ahol a világ legnagyobb azerbajdzsáni szőnyeggyűjteménye található. Hogy megóvják az ősrégi szőtteseket, klimatizált helyiségekben tárolják – írja a euronews.com.

Világhíresek az azeri szőnyegek, amelyeket itt őríznek biztonságos körélmények közöttForrás: VUGAR AMRULLAYEV/Vugar Amrullayev

A hagyományos azeri szőnyegek sűrű textúrájúak, és mintáik a különböző régiókra jellemzőek, ahol a művészetet gyakorolják. Anar Kerimov azerbajdzsáni kulturális miniszter elmondta, hogy a szőnyegek az azerbajdzsáni kultúra szimbólumai. "Ez egy olyan örökség, amelyet őseinktől örököltünk, és évszázadok óta generációról generációra öröklődik. Olyan közel áll az azerbajdzsáni emberekhez, hogy minden házban és minden családban megtalálható egy szőnyeg, életünk meghatározó darabjai ezek."

A szőnyegek híresek a kompozícióikról, az élénk színeikről és a különböző szövési technikáikról, ahogy Shirin Melikova, a Szőnyegmúzeum igazgatója is meséli: "A dísztárgyakkal különböző korszakokról mesélhetünk, mindegyiknek nagyon mély jelentése van, és aki ezt ismeri, kiolvashatja belőlük az egyes történelmi idők nagyon különleges vonásait". Ma hét nagy szőnyegszövő iskola működik, amelyek mindegyikének különféle mintái és hagyományai vannak.

A múzeum kutatási, képzési, kulturális és oktatási központként is működik, ahol különböző kiállításokat és konferenciákat tartanak. Az Azerbajdzsáni Szőnyegmúzeum egyedülálló vonzerő mind a helyiek, mind a bakui látogatók számára. "Amikor turistákat vezetek, mindig ajánlom a szőnyegmúzeumot, mert kívülről és belülről is nagyon szokatlan épület. Ha kívülről nézzük, olyan, mint egy összehajtott szőnyeg, és belül úgy érzem, hogy visszatértem gyermekkoromba" – mesélte Tatyana Ivashkevich.

Forrás: Dilara Mammadova / Shutterstock
Furcsa épületek, amelyeket a bakui Forma-1 futamon láthatunk a tévében
Hosszan feltekert szőnyeget mintázó múzeum, láng alakban az égbe nyúló felhőkarcolók, és a helyiek által csak Halálcsillagnak becézett komplexum – Bakuban lépten-nyomon szokatlan építészeti megoldásokkal találkozhatunk. És mivel idén június 4. és 6. között a helyi forgalom ismét átadja az utakat a Forma-1-es versenyautóknak, ezért ha ezt a cikkünket elolvasssák, a júniusi futamon már pontosan tudni fogják, hogy mikor, milyen épületcsoda mellett kanyarog épp a versenypálya.
Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek