Az indiánozásról tartanak ingyenes tárlatvezetést a PIM YouTube-csatornáján

A Petőfi Irodalmi Múzeum (PIM) legújabb tárlata a járványhelyzet miatt zárt ajtók mögött, tavaszra készült el. A „Rézbőrű volt az alkony – A magyar indiánozás nyomában" című kiállítás kurátora, Wirth Imre egy online tárlatvezetés során nyújt betekintést az indiánozás sokrétű hazai történetébe.

Forrás: Birtalan Zsolt / PIM

Az indián, mint metafora, gyerekkori emlék nemzedékek sorát kötötte össze, míg azonban korábban generációk nőttek fel indián regényeket olvasva, ez a nyelvben megőrzött hagyomány mára szinte teljesen elenyészett. A kiállítás abban a pillanatban szeretne nyomot hagyni, amikor „még minden megvan".

Az online tárlatevezetésen szó lesz majd Borvendég Deszkáss Sándor (Fehér Szarvas) múlt század negyvenes éveiben megjelent indiánkönyveiről, Baktay Ervin dunakanyari indián-cowboy táborairól, Cseh Tamás és barátai által 1961-ben életre keltett bakonyi indiánozásról, és mindarról, amiért még ma is sokan szívesen ápolják az indiánkultuszt.

A tárlat látványvilágát Mihalkov György kiállításrendező álmodta meg, aki izgalmas installációkat, tárgyi emlékekek, eddig nem látott filmfelvételeket és fényképeket gyűjtött össze, és amelyeket személyes visszaemlékezések, kortárs szerzők művei egészítenek ki. Az 50 perces online tárlatvezetés a PIM YouTube-csatornáján akár most is megnézhető:

A múzeum újranyitását követően a kiállítás egészen december végéig várja majd a személyes látogatókat, Az utolsó indiánkönyv címen pedig hamarosan egy kapcsolódó, 79 kortárs magyar szerző szövegét közlő irodalmi antológia is megjelenik.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek