Észrevétlenül ágyazódik be a tájba az izlandi lávabarlanghoz tervezett épület

    A földkéreg lemezeinek mozgása ihlette Izland egyik lávabarlangjához tervezett épületet, melyben kiállítótér, kilátó és kávézó is helyet kapna, tudtuk meg a Designboomtól.

    A Grjótagjá nevű lávabarlang Izland északi részén helyezkedik el, közel a Mývatn-tóhoz, és mélyén megbúvó gyönyörű, szikrázó kék színű meleg vizű forrásáról ismert. A barlanghoz készült látogatóközpontra kiírt pályázat egyik tervén, mely a MAP Works munkája, az épület hegyként emelkedik ki a síkból, mintha a földkéreg lemezei ütköznének egymásnak.

    Grjótagjá lávabarlang, IzlandChmee2/wikipedia

    Az épület a lávabarlang hasadéka mentén észrevétlenül illeszkedik a drámai természeti tájhoz. Ez annak is köszönhető, hogy a tervek szerint a tetőt helyi fűfélékkel és cserjékkel ültetnék be. Az épületet szándékosan úgy tervezték meg, hogy idővel erodálódjon, és hogy a növényzet egészen bekebelezze, így évek múlva még inkább beágyazódna a környezetbe.

    A táj drámáját leginkább az épület beljesejéből lehet átélni: az enteriőr meleg faanyaga éles kontrasztot képez a kinti sziklákkal, a nagy üvegezett ablakokból pedig panorámás kilátás nyílik a lávasíkokra és a szomszédos Hverfjall vulkánra. További fotókat a Designboom oldalán és a tervezők Instagramján találunk.

    Szóljon hozzá
    0 hozzászólás
    Elsőként értesülne legfrissebb híreinkről és induló nyereményjátékainkról? Regisztráljon és iratkozzon fel hírlevelünkre! Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

    Utazzon!
    Az oldalról ajánljuk!