Ebben a virág alakú online parkban mindent megtudhatunk a beporzókról

Virág formát kapott az Európai Bizottság és az ökológiai projektjeiről híres Vincent Callebaut építész együttműködésével létrehozott Pollinator Park, azaz "Beporzó Park", melynek célja, hogy felhívja a figyelmet a biodiverzitás csökkenésére, tudtuk meg a Designboomtól.

A park, ahogy neve is sugallja, az egyre fogyatkozó beporzó rovarok életét mutatja be, és azt, hogy az élelmiszerellátással hogyan függ össze jelenlétük vagy hiányuk. A parkot egyelőre csak egy online kiállítás vagy VR élmény formájában nézhetjük meg, de már ez is annyira izgalmasnak ígérkezik, hogy úgy gondoltuk megér egy cikket.

A zenével, angol nyelvű szöveggel, interaktív animációkkal gazdagított virtuális élményben például játszva fedezhetjük fel, melyik virágnak mely rovar a beporzója, illletve azt, mi minden tűnne el a tányérunkról, ha a beporzók már nem lennének. Bár a szöveg egyelőre csak angol nyelven érhető el, az Európai Bizottság azt ígéri, hamarosan minden európai nyelvre lefordítják.

Nem csak a kiállítás, maga az épület is megér pár szót: Vincent Callebaut munkája egy virág formáját utánozza, megjelenítve annak minden egyes szaporítószervét. Középen található a magház, amelyben egy spirál alakú tanösvény kapott helyet, valamint egy panorámás üveglift. A virág biberészén kilátó van. Ezt a központot méhsejt alakú biodómok veszik körbe; az itt helyet kapó kiállításokat a jövő mezőgazdaságának szentelik, a tárlatból kiderül többek között, hogyan vigyázhatunk a beporzókra a mezőgazdaságban, az erdőben és a városban. Az üvegházakat virágszirmok ölelik körbe.

Pollinator Parkscreenshot/https://www.youtube.com/watch?v=Xxy6q5M3LTw&t=65s
Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek