3200 éves perui rajzra bukkantak, mely kést tartó pókistent ábrázol

A Peru északnyugati részén fekvő La Libertad régióban helyi gazdálkodók egy szentély romjaira bukkantak, amelyen egy sárga, szürke és fehér színekkel készült festmény található. A földmunkákat végző farmerek sajnos nehézgépeikkel elpusztították a komplexum mintegy 60%-át - derül ki a smithsonianmag.com cikkéből.

Forrás: AFP/Andina

A kutatók egy kést tartó pókisten 3200 éves rajzaként azonosították a festményt. Régulo Franco Jordán, az Augusto N. Wiese Alapítvány régészeti igazgatója úgy véli, a vályogból épült szentélyt valószínűleg a Cupisnique-kultúra tagjai építették, és a folyó közelében való elhelyezése arra enged következtetni, hogy a közösség vízistenségeket is tisztelt.

"Ez a szentély évezredekkel ezelőtt szertartásközpont lehetett. A pók szimbóluma is a vízhez kapcsolódik, és fontos állatnak tartották a prehispán kultúrákban, amelyek rituális naptár szerint élték mindennapjaikat. Valószínűleg a január és március közötti, esősebb időszakban tartottak itt vízceremóniákat" - tette hozzá a kutató. Több Cupisnique műtárgy is tartalmazza a pók szimbólumát, amelyet az esővel, a mezőgazdasági termékenységgel, valamint az áldozattal és az újjászületéssel társítottak.

Forrás: AFP/Andina

A perui kormány sürgősségi munkálatokat tervez a helyszín megőrzésének érdekében, és panaszt nyújtott be a templomot részben leromboló gazdákkal szemben.

 

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek