Újabb barlangra bukkantak a Holt-tengeri tekercsek lelőhelyénél

Évtizedek óta először került sor új felfedezésre Kumrán térségében, a Holt-tengeri tekercsek lelőhelyén – írta a BBC.com.
 

A Holt-tenger partvidékeFotó: drgeszti / Indafotó


A Holt-tenger északnyugati partjának közelében 1947-ben egy helyi pásztor fedezte fel azokat a barlangokat, melyekből a régészeti szempontból felbecsülhetetlen értékű tekercsek előkerültek. A tekercsek, melyek közül a legrégebbiek az időszámításunk előtti 4. században készültek, többségük pedig az időszámításunk előtti 1. és 2. századokban, bibliai szövegeket és sok más, világi témát is feldolgoznak. Eddig tizenegy barlangból származtatták őket, de nem kétséges, hogy most megtalálták a tizenkettediket is, ahonnan az 1950-es években beduin fosztogatók elvitték, majd értékesítették a tekercseket.

Egy korábbi tekercsmaradvány, összefűzés és helyreállítás előttFotó: Debbie Hill / Northfoto


A felfedezés a jeruzsálemi Héber Egyetem és a Virginiai Egyetem (USA) tudósainak közös munkáját dicséri. Bár új tekercsre nem bukkantak, mégis minden jel arra mutat, hogy itt valaha tekercseket tartottak: olyan bőrpántokat és szöveteket találtak, melyekben a tekercseket hagyományosan tárolták. A beduinok általi fosztogatás elméletét erősíti, hogy két fejszének is megtalálták a fejét a barlang bejáratánál, és ezek egyértelműen a múlt század közepéről származnak.

A régészek úgy vélekednek, hogy a mostani felfedezés további barlangokhoz juttathatja el őket. Becslésük szerint a térségben még több száz barlang várja, hogy a titkát megfejtsék.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Ezek is érdekelhetnek