Így hamisították a holt-tengeri tekercseket

Tavaly derült ki a washingtoni Bibliamúzeumban őrzött öt Holt-tengeri tekercsről, hogy hamisítványok, a múzeumnak most pedig egy még lesújtóbb ténnyel kell szembenéznie: mind a 16 ilyen lelete hamisítvány, melyeket úgy tűnik, szándékosan hoztak létre a huszadik században - adja hírül a CNN.

A Kumráni-barlangok, ahol megtalálták a tekercseketForrás: Effi Schweizer/wikipedia.org

Egyes tudósok szerint 2002 óta akár 70 hamisítvány is keringhet a piacon. Az izraeli Kumrán barlangjaiban 70 évvel ezelőtt felfedezett holt-tengeri tekercsek a régészet legjelentősebb leletei közé tartoznak, amelyek a héber Biblia legrégebbi változatát tartalmazzák, és más, Jézus idejéből való zsidó szövegeket. A tekercsek nagy részét a jeruzsálemi Hagyományok Múzeumában őrzik.

A hamisítók valószínűleg ősi maradványokat használtak, minden bizonnyal a barlangok körüli régészeti lelőhelyekről. Az Art Fraud Insights jelentése szerint azonban a hamisítványok többsége bőr, nem pergamen, mint a valódi tekercsek. A bőr ókori római cipők maradványaiból származhat.

A meggyőzőbb hatás kedvéért a hamisítók fényes borostyánszínű anyaggal, valószínűleg állati eredetű ragasztóval borították be a bőrt, hogy utánozzák a holt-tengeri tekercsek viaszos fényét. Az egyes hamisítványok valószínűleg ugyanattól a kéztől származnak.

A hamisító ott viszont hibázott, hogy modern tintát használt, emellett az is látható, hogy maga az írás igyekszik követni az ősi bőr ráncait, jelezve, hogy valaki egyenetlen felületre próbált írni. A tintával ugyanakkor különböző, a Holt-tengeri régióban jellemző ásványok rakódtak a bőrre.

 

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek