A világ egyik leghíresebb festménye ihlette ezt az arles-i tornyot

A világ egyik leghíresebb festményéből, Van Gogh Csillagos éjéből szinte minden elképzelhető dolog készült már: bögre, esernyő, arcmaszk, táska, fotótapéta, puzzle, sőt, legutóbb a Lego is bejelentette, hogy szettet készít az ikonikus festményből.

Frank Gehry, Luma Arlesscreenshot/https://www.youtube.com/watch?v=JVHefCXzkmo

A kép zaklatott ecsetvonásai az építész Frank Gehryt is megihlették, aki egy művészeti központ formájában idézte fel az ikonikus alkotást. A Luma Arles nevű művészeti központ Arles-ban található, abban a dél-franciaországi városban, ahol Van Gogh a legtermékenyebb időszakát tötlötte.

Az 56 méter magas tornyot 11,000 szabálytalanul elhelyezett alumínium panel alkotja, amelyből üvegablakok állnak ki. A szaggatott felszínű torony egy hengeres üvegből készült alapzatból emelkedik ki, amit az arles-i római amfiteátrum ihletett.

"Szerettük volna hangsúlyozni a helyi elemeket, melyekhez Van Gogh Csillagos éjszakája ugyanúgy odatartozik, mint a régióban fellelhetőlebegő sziklák" - magyarázta Gehry. " A központi dob a római amfiteátrumot tükrözi" - tette hozzá. A 15 ezer négyzetméteres toronyban előadótermek, kiállítóterek, kutatólétesítmények, kávézó és művészeti központ is lesz, melyet a svájci műgyűjtő Maja Hoffmann alapított 2004-ben. A különleges épület már közel van a befejezéshez, a megnyitót június 26-ra tervezik - adja hírül a dezeen.com.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek