Munch titkos üzentét találták meg az ikonikus, Sikoly című képén

Edvard Munch Sikoly című képe a félelem legelismertebb ábrázolása a világon, mégis amikor 1895-ben először kiállították, a művész sok kritikát kapott. A kritikusok között volt egy fiatal orvostanhallgató, aki szerint a festmény bizonyítja, hogy a művész nem épelméjű.

Edvard Munch, SikolyForrás: Nasjonalmuseet for kunst, arkitektur og design/The National Museum of Art, Architecture and Design/Børre Høstland

Azt régóta sejtették, hogy Munch-ot nagyon érzékenyen érintette a megjegyzés, de a kurátorok és kutatók most konkrét bizonyítékot találtak rá, mennyire a szívére vette a kritikát - tudtuk meg az Apollo Magazine-tól. A kép jobb felső sarkában egy ceruzával írt felirat olvasható: "Csak egy őrült műve lehet". Az üzenetet már 1904-ben felfedezték, de egészen mostanáig nem lehetett tudni, hogy azt maga Munch írta oda, vagy valaki más.

Most infravörös technológiával és Munch kézírásának tanulmányozásával bebizonyították, hogy a felirat magától a művésztől származik. Mai Britt Guleng, a kutatást vezető múzeum kurátora szerint az új értelmezés feltárja Munch "komplex személyiségét". Az feltételezhető, hogy hitt a kreativitás és az őrület kapcsolatának romantikus elképzelésében, de azt biztosan nem akarta hogy mentálisan betegnek gondolják - mondta Guleng. Ezzel az ironikus megjegyzéssel szerezte vissza a kontrollt a mentális egészségével kapcsolatos spekulációk közepette. A fenti következtetésre a festmény restaurálása közben jutottak a kutatók, akik az oslói nemzeti múzeum jövő évben esedékes Munch kiállítására készítik elő a képet.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek