Virtuális programok sokasága várja a Holdújévet rendhagyón ünneplőket

Kínában, Dél-Koreában (Seollal), Vietnamban (Tet) és Kelet-Ázsia több más országában a mai napon, február 12-én ünneplik a Kínai Újévet, vagy másik nevén a Holdújévet. A világ népességének egynegyede az év legnagyobb ünnepeként tartja számon ezt a napot, amit általában a családok együtt töltenek, az utazási roham - az ország egyik végéből a másikba - pedig már hónapokkal előbb elkezdődik. De idén ez másként alakult, amint erről már korábban is írtunk itt, a Travelo oldalán. 

A kínai és dél-koreai lakosok most otthon ünnepelnek azokkal az újévhez tartozó ételekkel, gyümölcsökkel és hagyományos játékokkal, amiket gondosan előre elkészítettek. De aki szeretne, az online is bekapcsolódhat az ünneplésbe, mert a járvány miatt nagyon sok intézmény szervezett az elkövetkező napokra virtuális programokat.

A Bivaly éveForrás: Unsplash.com

Az online lehetőségek elsősorban angol nyelven érhetők el, de február 12-én este 18 órától egy magyar nyelvű előadást is meghallgathatunk a Facebookon arról, hogy miért is esik a Kínai Újév február 12-re, miért nem állandó ez a dátum, és mik azok a szokások, amik elmaradhatatlanul hozzákapcsolódnak ehhez az ünnepkörhöz. Az előadást a MONDO Magazin Facebook oldalán lehet majd megnézni

Ünnepeljünk a Metropolitan Múzeum programjaival

A New York-i MET egy speciális online programot állított össze február 12-re és 13-ra, újév másnapjára, amit a Metmuseum.org oldalon keresztül érhetünk el, a különböző előadások és foglalkozások linkjeire kattintva. A programpontokat ingyenesen, regisztráció nélkül nézhetjük meg.

Forrás: Shutterstock.com

Ilyen például az Ip-Chum Holdújév ünnep a New York-i Koreai Művészeti Centrum táncosaival és zenészeivel. A MET fogadótermében előre felvett előadást magyar idő szerint február 12-én 18 órától érhetjük el a YouTube-on keresztül. 

Szombaton, február 13-án 13 órától a fiatalabb, 13-18 éves korosztály tagjait várják egy Instagram Live workshopra, ahol különböző rajzolási technikákat mutatnak be Holdújév tematikával. Érdemes papírral és küldönböző filctollakkal készülni. 

Forrás: Shutterstock.com

A következő két program is azoknak szól, akik alkotnának valamit a Bivaly évének kezdetén. Az előre felvett videók február 13-tól lesznek elérhetők a MET YouTube és Facebook oldalán, mindkettő délelőtt 10 órától. Az egyik óra ideje alatt állatövi medálokat készítenek majd a résztvevők. A munkához szükség lesz papírra, ollóra, ragasztróra és szalagokra is.

A másik workshopon, aminek a videója szintén 10 órától lesz elérhető, sárkányt készíthetnek majd a jelentkezők, mivel a jó szerencsét hozó misztikus élőlény az erő, a büszkeség, a termékenység és a bölcsesség jelképe is.

Tánc nélkül nincs fesztivál

Nai-Ni Chen Tánctársulat oldalán 7 táncos felvételt is el tudunk majd érni a napokban. A linkek egyelőre még nem élesek, de a felvételeken keresztül bepillanthatunk majd a Holdújév szilveszteri előadásába, láthatunk majd akrobatikus fellépést és a színes, szallagos oroszlánkutya bábok is megelevenednek a színpadon. 

Az Asiasociety.org is rengeteg videós előadást rakott össze az elkövetkező napokra. Február 12-én 17 órakkor indul például egy olyan válogatás, amiben több téma is előkerül: Egy kínai, de Houston városában élő család elmondja, hogyan készítik a Holdújév egyik tradícionális ételét a JiaoZi-t vagyis a töltött húsos batyut, a kövekező részben megtanulhatjuk, hogyan lehet hagyományos piros borítékot készíteni, amiben újévkor egy kis pénzt kapnak a fiatalok, és szerencsét is hoz, valamint láthatunk egy legyezőtáncot is a Huaxing Művészeti Csoport előadásában.

Kínai, töltött húsos batyuForrás: Shutterstock.com / yuda chen

A február 13-i videóösszeállításukban pedig egy oroszlánkutya táncelőadást csodálhatunk meg, és bivaly kalapot is készíthetünk, szintén a Huaxing Művészeti Csoport segítségével.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek