34 óegyiptomi múmiát találtak Asszuánban

Olasz és egyiptomi régészek 34 múmiát találtak egy ókori sírban, amit a dél-egyiptomi Asszuánban tártak fel. A maradványok a fáraók későkorából és a görög-római időszakból származnak, a Kr.e. 6. század és a 4. század közötti időszakból – írja az MTI.

A múmiák mellett a régészek agyagedényekre is bukkantak, valamint festett halotti maszkokra és fából készült szobrokra. Megtalálták a mumifikáláshoz használt vázákat és egy olyan hordágyat, amin valószínűleg a holttesteket vitték a sírhoz.

A megtalált érintetlen hieroglifák szerint a sír egy Tjt nevű kereskedő tulajdona volt. A sír két halotti kamrából áll, és egy fallal zárták le. A főkamrában mintegy 30 mumifikált holttestet találtak, férfiakét, nőkét és gyermekekét, az oldalkamra a becslések szerint négy múmiát rejt. Két egymáson fekvő múmia egy anyáé és gyermekéé a régészek szerint.

Egyiptom szarkofág feltárása. Képünk illusztráció.Forrás: AFP/Mohamed El-Shahed

További kutatásokat kell végezni ahhoz, hogy megállapítsuk a múmiák pontos számát – mondta Patrizia Piacentini, a Milánói Egyetem egyiptológus professzora, az asszuáni feltárások vezetője a CNN-nek. A régészek mintegy 300 sírt térképeztek fel Asszuán térségében. Piacentini így fogalmazott:

Tudjuk, hogy Asszuán fontos központ volt a későkorban és a görög-romai időszakban, de nem tudtuk azt, hogy hová temették ekkor az embereket. Most már tudjuk.  

Néhány vázában megtalálták a halottaknak odakészített élelmiszereket is. „A sírokból megtudhatjuk, mit ettek, miként és hány évesen halhattak meg” – mondta Piacentini. A régészek novemberben látnak hozzá az újabb feltárásokhoz a térségben. „Sok meglepetés várhat még ránk" – tette hozzá a professzor.

Egyiptomban gőzerővel folynak a régészeti feltárások. 25 országból mintegy 250 régészcsoport – köztük 80 egyiptomi – dolgozik az ország különböző helyszínein.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek