Fedezze fel Raffaello falikárpit-vázlatainak legapróbb részleteit

A londoni Victoria and Albert Museum új digitális tartalmainak köszönhetően nem mindennapi mélységben ismerhetjük meg Raffaello falikárpit-terveit, melyeket a Michelangelo freskókról híres Sixtus-kápolna számára készített.

Raffaello, A csodálatos halfogáswikipedia

A falikárpitokat X. Leó pápa rendelte meg a reneszánsz egyik legnépszerűbb mesterétől, Raffaellótól a Vatikáni Palota Sixtus-kápolnája számára röviddel azután, hogy 1513-ban megválasztották. A kárpitok, amelyeket különleges alkalmakkor ma is felfüggesztenek eredeti helyükre, a Michelangelo-freskók alá, Szent Péter és Szent Pál életének legfontosabb epizódjait mutatják be.

A tíz vázlatból csak hét maradt fenn, amelyeket eddig csak a Victoria and Albert múzeum termeiben lehetett megtekinteni. De a reneszánsz mester halálának 500-ik évfordulója alkalmából a múzeum most egy olyan részletes, interaktív online bemutatót készített belőlük, amellyel már-már úgy érezhetjük, a múzeumban vagyunk.

Az eredeti vázlatok 5 méter szélesek és 3,5 méter magasak - ezeknek a legkisebb részleteire is ráközelíthetünk online az ultranagy felbontású képeknek köszönhetően. Minden egyes képnél rákattinthatunk egy-egy érdekes részletre, figurára, ha többet szeretnénk tudni a karakterekről, a szimbolikáról vagy a festési technikákról, igaz a szövegek csak angolul érhetőek el. Szintén angolul olvashatunk a vázlatok történetéről, a megrendelés körülményeiről, valamint arról is, hogyan alakították azokat kárpitokká.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek