Új állandó múzeumot avattak az antik romvárosban

  Új állandó múzeumot avattak hétfőn Pompejiben, amely az antik romváros történetét tárja a látogató elé az i.e. 4. századtól egészen a település pusztulásáig. Az Antiquarium névre keresztelt intézmény a legjelentősebb régészeti feltárások kincsein keresztül ad átfogó képet a látogatóknak az ókori Pompeji fejlődéséről, kapcsolatáról Rómával, mintegy bevezetőként a 44 hektáron elterülő régészeti park látványosságaihoz - adja hírül az MTI.

  Részlet a múzeum kiállításábólForrás: Controluce via AFP/Eliano Imperato

  Az Antiquariumot 1873-ban és 1874-ben Giuseppe Fiorelli építette a Vénusz-templom közelében. Eredetileg is kiállítócsarnoknak készült, ahol az eltemetett város 1748 óta feltárt műemlékeit mutatták be. Az épület a második világháború bombázásaiban súlyos károkat szenvedett, és helyreállították ugyan, de az 1980-as földrengésben olyan súlyosan megsérült, hogy be kellett zárni. 2016-ban látogatóközpontként nyitották meg, majd az azóta elvégzett teljeskörű felújítások nyomán hétfőn állandó múzeumot avattak fel benne.

  Az antik romváros olyan híres kincsei kaptak méltó bemutatóhelyet, mint az aranykarkötők házának híres freskói, a Menander-ház ezüstkincsei, valamint a legújabb feltárások anyagai közül az Orion-ház stukkói vagy az úgynevezett kerti ház elefántcsontból, bronzból és kerámiából készült amulettjei. Massimo Osanna, a régészeti park vezetője irányította az Antiquarium felújítását, amelyet főként európai uniós támogatásból valósítottak meg.

  Az olasz kulturális intézményekhez hasonlóan Pompeji is zárva tartott 2020 nagy részében a koronavírus-járvány miatt. Január 18-án újra a látványosság kinyithatott, ám alig van látogató a korábbi napi nyolcezer emberhez képest. "Látogatóink 80 százalékát elvesztettük , ami azt jelenti, hogy elvesztettük jegybevételeink 80 százalékát is" - mondta Osanna a megnyitón, hozzátéve azért, hogy a régészeti park állami támogatásan részesül veszteségei mérséklésére.

  Látogató a múzeumbanForrás: Controluce via AFP/Eliano Imperato

  A nápolyi öbölben fekvő Pompejit és Herculaneumot a Vezúv kitörése pusztította el 79. augusztus 24-én. Pompeji 20 ezer lakójának jelentős része meghalt, amikor a várost maga alá temette a láva, sár és por, és konzerválta. Csak a 18. században fedezték fel az elfeledett város nyomait, benne számos nagyon jó állapotban megőrződött holttesttel, amelyek még abban a pozícióban voltak a rétegek alatt, amelyben egykor az életükért küzdöttek. Pompeji ma a legjobb állapotban fennmaradt antik romváros, az UNESCO világörökségének része, Olaszország egyik legkedveltebb látványossága.

   

  Szóljon hozzá
  0 hozzászólás
  Elsőként értesülne legfrissebb híreinkről és induló nyereményjátékainkról? Regisztráljon és iratkozzon fel hírlevelünkre! Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

  Utazzon!
  Az oldalról ajánljuk!