Szeretne teniszezni a felhők között?

Playscraper - ez a neve a CRA - Carlo Ratti Associati építésziroda és Italo Rota által tervezett toronyház-tervének, amelyben teniszpályákat helyeznének egymás fölé. A 'play' játékot jelent, a 'scraper' pedig a felhőkarcoló 'skyscraper' szóból származik. A szóösszetétel össze is foglalja az épület lényegét: egy felhőkarcoló, amiben játszani lehet.

A 244 méter magas épület nyolc egymás fölé helyezett tenisz pályából áll. A termek hosszanti oldalára videóképernyőt terveztek az alkotók, ahol sport meccseket vetítenének. Rövidebb oldaluk felől panorámás kilátás nyílik a torony környezetére.

A szédítő magasságot egy innovatív, a BROAD sustainable building (BSB) nevű cég által kifejlesztett acélszerkezettel oldották meg. Az egymásra helyezett modulok rozsdamentes acélból készültek, amiből az űrhajók külső váza is; ezeket szendvicsszerűen helyezték egymás fölé.

teniszhansmarkutt / 10 kép/pixabay

"A projekt nem csak egy újabb ikon lenne a sport szerelmeseinek"- mondta Carlo Ratti építész és mérnök, a CRA alapítója a Deesignboom cikkében. 'Egy új típusú nyilvános térrel is kísérletezik, amely függőlegesen, nem pedig vízszintesen terjeszkedik. A torony könnyen felépíthető, szétszerelhető, és mozgatható. Ez a rugalmas megközelítés jól illeszkedik a mai sportversenyekhez, amelyek egész évben helyről helyre vándorolnak."

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek