Bármikor beszakadhat a talaj Nápoly néhány temploma alatt

Nápoly történelmi központja a világörökség része, köszönhetően a megannyi különböző korokból származó katedrálisának, templomának és kápolnájának. Egy nemrégiben folytatott kutatás szerint a történelmi jelentőségű emlékek épségét a talaj esetleges beszakadása veszélyezteti, írja egy kulturális örökség megóvásával foglalkozó folyóirat, a Journal of Cultural Heritage.

Olaszország, NápolyPier Luigi Valente/unsplash

A vallásgyakorlás helyszínei gyakran egymásba kapcsolódó üregek hálózata fölé épültek, amelyek a tufa fejtése közben keletkeztek. A vájatok hajlamosak a hirtelen beszakadásra, ami számos esetben követelt már emberéleteket. A kutatók műholdfelvételek segítségével azonosították azokat a katedrálisokat, templomokat és kápolnákat, amelyeket a beszakadás veszélye fenyeget.

Kilenc esetben találtak azt, hogy a talaj összeomlásához vezető deformálódás már megkezdődött, ezeken a helyeken gyors intézkedést sürgetnek a szakértők. Ugyanakkor 57 további helyszínnél állapították meg a lehetséges beszakadás veszélyét, 34 templomnál pedig a süllyedést.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek