Meghalt az ikonikus épület macskacelebje

Elpusztult Gli, a Hagia Szophia celebmacskája, akit Barack Obama is megsimogatott 2009-ben, adja hírül, a Daily Sabah török napilap.

A zöld szemű cica 16 éve élt a 6. századi épületben. Az eredetileg ortodox bazilikának épült templomot 1453-ben, amikor az oszmánok elfoglalták az akkor még Konstantinápolynak nevezett várost, mecsetként kezdték használni. Majd 1934-tól múzeumként funkcionált, mígnem idén júliusban a bíróság jogellenesnek ítélte a múzeummá nyílvánítást, és Erdogan elnök ismét mecsetté nevezte ki az ikonikus épületet.

Akkoriban a hatóságok biztosították a nyilvánosságot arról, hogy a funkcióváltás nem érinti a cicát, akinek a Hagia Sophia maradhat az otthona. És itt is élt egészen szeptember 24-ig, amikor gyengélkedni kezdett és állatorvoshoz került. Bár a 16 év nem tűnik soknak, emberi időben számítva ez nem kevesebb, mint 80 évnek felel meg.

"Sajnálom, hogy elveszítettük Glit. Szeptember 24-e óta egy magán-állatorvosi rendelőben kezelték, sajnos idős kora miatt elhunyt. Soha nem fogunk elfelejteni, Gli" - mondta Isztambul kormányzója, Ali Yerlikaya a Twitterén. A cicának több mint 129 000 követője van az Instagramon, csillogó zöld szemeivel a mecset látogatóinak a kedvence volt. 

A Hagia Szophia bizánci építésű ortodox bazilikaForrás: HALUK COMERTEL/Wikipedia
Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek