Meghalt az ikonikus épület macskacelebje

  Elpusztult Gli, a Hagia Szophia celebmacskája, akit Barack Obama is megsimogatott 2009-ben, adja hírül, a Daily Sabah török napilap.

  A zöld szemű cica 16 éve élt a 6. századi épületben. Az eredetileg ortodox bazilikának épült templomot 1453-ben, amikor az oszmánok elfoglalták az akkor még Konstantinápolynak nevezett várost, mecsetként kezdték használni. Majd 1934-tól múzeumként funkcionált, mígnem idén júliusban a bíróság jogellenesnek ítélte a múzeummá nyílvánítást, és Erdogan elnök ismét mecsetté nevezte ki az ikonikus épületet.

  Akkoriban a hatóságok biztosították a nyilvánosságot arról, hogy a funkcióváltás nem érinti a cicát, akinek a Hagia Sophia maradhat az otthona. És itt is élt egészen szeptember 24-ig, amikor gyengélkedni kezdett és állatorvoshoz került. Bár a 16 év nem tűnik soknak, emberi időben számítva ez nem kevesebb, mint 80 évnek felel meg.

  "Sajnálom, hogy elveszítettük Glit. Szeptember 24-e óta egy magán-állatorvosi rendelőben kezelték, sajnos idős kora miatt elhunyt. Soha nem fogunk elfelejteni, Gli" - mondta Isztambul kormányzója, Ali Yerlikaya a Twitterén. A cicának több mint 129 000 követője van az Instagramon, csillogó zöld szemeivel a mecset látogatóinak a kedvence volt. 

  A Hagia Szophia bizánci építésű ortodox bazilikaForrás: HALUK COMERTEL/Wikipedia
  Szóljon hozzá
  0 hozzászólás
  Elsőként értesülne legfrissebb híreinkről és induló nyereményjátékainkról? Regisztráljon és iratkozzon fel hírlevelünkre! Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

  Utazzon!
  Ezek is érdekelhetnek