Római kori kincsekre bukkantak a horvát Adria mélyén

  Nem akármilyen kincsekre bukkantak a búvárok a horvát Adria fenekén: a római korból származó, 4. századi hajómaradványokra lettek figyelmesek, nem messze Krk szigetétől.

  Még tartanak a feltárások az Adria mélyén - illusztrációForrás: Pixabay / Készítette: Marija Korotaj

  Velimir Vrzić fiumei kutató, a hajó megtalálója azt írta: régóta tanulmányozta, hogy az ókorban a hajók Dalmáciából Velencébe milyen útvonalakon haladtak, és használva a legmodernebb víz alatti kutatásra alkalmas technikákat, Krk szigeténél egyedülálló régészeti leletre bukkant. Az elsüllyedt hajó mellett amforák tucatjai hevernek több ezer éve érintetlenül, mélyen beágyazódva a homokba.

  Az első vizsgálatok eredménye szerint egyedülálló amforákról van szó, amelyek Tunéziából és a Közel-Keletről származnak. A további vizsgálatok arra is rámutatnak, milyen rakományt szállított a hajó és hogy valójában milyen kereskedelmi útvonalat járt be a 4. században - írja az MTI-re és a Novi List-re hivatkozva a vajdasági Pannon RTV.

  Szóljon hozzá
  0 hozzászólás
  Elsőként értesülne legfrissebb híreinkről és induló nyereményjátékainkról? Regisztráljon és iratkozzon fel hírlevelünkre! Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

  Utazzon!
  Ezek is érdekelhetnek