Mintha a levegőben lebegnének ezek a buborékok a Bryce Canyon felett

Vannak olyan műalkotások amiknél nagyjából mindegy, hogy múzeumban, a falunkon, vagy máshol látjuk őket, ugyanazt az élményt kapjuk, de vannak amik kifejezetten a helyszín miatt lesznek érdekesek. Vincent Leroy installációja ez utóbbi csoportba tartozik. A művész hatalmas, átlátszó gömbökből készített köztéri alkotást, melyeket az USA egyik legszebb nemzeti parkjában, a Bryce Canyonban függesztett fel, írja a Designboom.

A installáció lényege, hogy más perspektívából láttatja a környezetet. A gömbök felületén visszatükröződnek a sziklák, mélynarancs színük, és szaggatott formáik, amelyek éles ellentétet képeznek a sima felületekkel. A kábeleken felfüggesztett buborékok egy megszerkesztett arányos és kiegyensúlyozott egészet alkotnak és egy tengely körül forognak.

Az 1968-ban született, Párizsban élő francia művész, a kinetikus, azaz mozgó szobrokra specializálódott, melyeknek lényege, hogy a környező világot egy új perspektívából láttassa műveinek optikai játékai keresztül.

A párizsi Grand Palais-ba például egy óriási elliptikus tükörlemezt tervezett, ami a föld felett lebeg, és mozgásával azt az illúziót kelti, mintha a föld és a horizont mozogna. Az Eiffel toronyhoz tervezett installációjában három nagyméretű biztonsági üveg közé optikai lencséket képzelt el, amik a kaleidoszkóphoz hasonlóan széttördelnék szét az építmény látványát.

Bryce Canyondieter55/pixabay
Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek