Hiába gúnyolódott a festő a vevőkön, rekord árat fizettek a képéért

Több mint 790 ezer fontért kelt el Banksy ikonikus lufis lányt ábrázoló képe a Christies "I can't believe you morons actually buy this sh*t" (Nem hiszem el, hogy ti idióták tényleg megveszitek ezt a szennyet) című online aukcióján. A több mint 313 millió forintnak megfelelő összeg világrekordnak számít: ilyen magas árat még sohasem fizettek Banksy printért, de online aukción eladott printért sem, írja a Designboom.

Dominic Robinson from Bristol, UK - Banksy Girl and Heart Balloon/wikipedia

Az aukció egy másik Banksy-alkotástól kölcsönözte a címét, amiben a művész egy szintén rekord áron eladott Van Gogh-festmény 1987-es aukcióját gúnyolja ki: a felirat az ikonikus Napraforgók helyén olvasható. Ennek print verziója 32,500 fontért kelt el egy online aukción egy évvel ezelőtt.

A most eladott mű egy kislányt abrázol, akinek piros szív alakú léggömbjét elfújta a szél. Az eredeti verzió 2002-ben került fel London több falára is, köztük a Waterloo hídra. A graffitiből készült printek Banksy legkeresettebb alkotásai az aukciókon, magyarázza James Baskerville szakértő a Christies oldalán. Vannak piros, lila, kék, rózsaszín és arany variációi is, a most eladott verzió lila.

A tulajdonlás kérdése Banksy esetében egyébként nem is annyira egyszerű dolog. A falra festett graffitik, amint elkészültek, az épület tulajdonosának a kezébe kerülnek. Bár a szakértő szerint a művész jobban örül, ha ezek a képek az eredeti helyükön maradnak, sorsukról az épület tulajdonosa dönthet. Tekintheti rongálásnak a művet, de köztéri alkotásként meg is védheti, vagy el is adhatja. Ez történt például a két csókolózó rendőrt ábrázoló graffitivel is, ami egy brightoni pub falán jelent meg, 2018-ban pedig egy Port Talbot-i garázstulajdonos adta el a stencilezett falát.

A graffitikről sokszorosított nyomatok is készülnek. Ezeknek vannak Banksy által aláírt és nem aláírt verziói. Bár a szignótól függően különböző árakon kerülnek forgalomba, mindkettő eredeti Banksynek számít, már amennyiben a művész Pest Control nevű szolgáltatása hitelesíti azokat.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek