Üvegmadarak és kőszüzek - Századfordulós építészeti szépségeket láthatunk ezen a tárlaton

A Szegedi Új Zsinagóga tervezése százhúsz éve, 1900-ban kezdődött. Ez számított hazánk második, Európában pedig a negyedik legnagyobb zsinagógának. De Baumhorn Lipótra nem csak huszonkét megvalósult zsinagóga épülete miatt kell odafigyelni. 

A Szegedi Új ZsinagógaForrás: Magyar Építészeti Múzeum / Bélavári Krisztina

Polgári megrendelésre készült városi épületei is egyre ismertebbek a művészettörténészek előtt. A Szegedre, Temesvárra, Újvidékre és Budapestre tervezett székházai, lakó- és bérpalotái most egy köztéri fotókiállításon is megjelennek.

A Baumhorn Lipót 160 című köztéri fotókiállítás egy nagyobb rendezvénysorozat első állomása, és a több hazai és határon túli helyszínre tervezett, Áhítatos építészeti formák – Baumhorn Lipót tervei a szegedi zsinagógához című vándorkiállítást vezeti be.

"Üvegmadarak" (részlet) - A köztéri fotókiállítás egyik képeForrás: Magyar Építészeti Múzeum / Belavari Krisztina

A 2021–2022-re tervezett nagyszabású tárlaton a hatalmas és részletgazdag Új Zsinagógának a története és újra megtalált eredeti alaprajzai, valamint kiviteli tervrajzai, korabeli falikarok, faragott padok és az avatásra készült, gazdagon díszített, frissen restaurált rituális textíliák is láthatók lesznek. 

Az évtizedek alatt összeállított tárlat és az azt bevezető köztéri fotókiállítás kurátora Dr. Oszkó Ágnes Ivett, a Magyar Építészeti Múzeum és Műemlékvédelmi Dokumentációs Központ művészettörténésze - olvasható a Memmdk.hu oldalán.

Temesvár, az Erzsébetudvar homlokzata - A köztéri fotókiállítás egyik képeForrás: Magyar Építészeti Múzeum / Bélavári Krisztina

A köztéri fotókiállítás gerincét a MÉM MDK műemléki fényképésze, Bélavári Krisztina alkotásai adják. A megnyitót Szegeden, a Klauzál téren tartják október elsején 16:30-tól. A köztéri fotókiállítást október 1-től 25-ig tekinthetik meg az érdeklődők.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek