Sörkertet, sörwellnesst és sörfőzdét terveznek a hamarosan megújuló váli kastélyba

A helyi önkormányzaté lesz a váli kastély üzemeltetési joga, és egy elnyert 1,4 milliárd forintos pályázatból hamarosan felújítják a kastélyt és egy új közutat terveznek Vereb-Vál-Gyúró-Etyek közötti szakaszon – derül ki a Fehér megyei hírportál cikkéből.

Az alig kétezer-ötszáz lakosú Vál közepén álló kastélyt még Ürményi József báró építtette a XVIII. század végén. Mivel azonban annak földszintes elődje a jezsuitáké volt, így a tervek szerint ez a korszak is szerepel majd a kastélyban berendezett kiállítások tárlatain, és ennek megfelelően rekonstruálnak majd egyes épületrészeket. A Feol.hu cikke szerint "középkori minőségében, ám működőképesen kel majd életre a kastélyhoz tartozó kolostor egykori konyhája és ebédlője", de lesz kávézó és kastélyshop, az emeleten pedig a község neves lakója, Vajda János költő, illetve a Válon 83 éves koráig élt, Kossuth-díjas festő, Kokas Ignác életéről szóló kiállítást rendeznek be.

A váli Ürményi-kastély egy 2009-es fotónForrás: Biki / Wikipedia

A Wikipedia vonatkozó szócikke szerint az Ürményi család 1878-ban arra kényszerült, hogy váli birtokát és kastélyát eladja, melyet Dreher Antal vásárolt meg, és bár később Dreher Jenő tulajdonába került a kastély, akkoriban inkább csak gazdatiszti lakások céljára szolgált. A Feol cikkében arról is ír, hogy a Dreher Sörgyárak idén bejelentkezett a váli önkormányzathoz a kastély várható megújulása kapcsán, így aztán a jelenlegi tervek között már sörkert, sörwellness és sörfőzde is szerepel.

A kastélyhoz egyébként 11 hektáros terület tartozik, rajta a volt szolgabíróság épületével, egy négyszintes magtárral, 1100 négyzetméternyi pincerendszerrel az Újhegy-dűlőben, egy 6,5 hektár erdővel és további másfél hektáros fejlesztési területtel, amelyet szálláshelyként gondolhatnak majd újra. Mindemellett rendezvénytereket is terveznek a kastélyban létrehozni, ahol esküvőknek, konferenciáknak, tanfolyamoknak adhatnak helyet, és amelyek által a fenntarthatóságot is biztosíthatják.

Tervek tehát vannak, nagy kérdés, mi valósul meg mindebből. Mindenesetre ha jövő év augusztus végére megszületik a felújítási munkálatok végleges tervezete, akkor a szakértők szerint 2021 végétől öt éven át fognak majd rajta dolgozni.

 

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek