A nézők felháborodása miatt elmaradt az előadás egy madridi operaházban

Madridban, a Teatro Real operaházban elmaradt az egyik előadás, mert a közönség felháborodott a társadalmi távolságtartás hiánya miatt. A nézők azt mondták, hogy olyan ülésekbe zsúfolták őket, amelyek között nem volt szabad hely. Verdi: Az álarcosbál című darabját vasárnap este játszották volna, de a közönségből sokan tiltakozni kezdtek a társadalmi távolságtartó intézkedések hiánya miatt, különösen azok a nézők, akik az olcsóbb helyeken ültek.

A Teatro Reale bejárata a Plaza de Isabel II oldalárólForrás: Wolfgang Pehlemann/Wikipedia

"A páholyokban ugyan lezárták az ülések egy részét, de a felső emeleteken összezsúfolódtunk, 15 ember ült minden sorban, egymás mellett" – panaszolta az egyik néző. Az író és újságíró, Rosa Montero szerint viszont az emeleti páholyokban ugyanolyan rossz volt a helyzet. "A első 10 sorban, a legdrágább helyeken is egymás mellett szorongtunk, nem volt egyetlen szabad hely sem" – írta a Twitteren. "Ez inkább puszta hozzá nem értés volt, mint diszkrimináció" – tette hozzá.

A Teatro Real viszont úgy gondolja, betartotta a biztonsági irányelveket, és nyilatkozatában azt állította, hogy a ház teljes kapacitásának csak 51,5 százalékával működött, miközben a madridi irányelvek akár 75 százalékot is megengednek, és így mindössze 905 helyet adtak el.

A nézők egy csoportja tapsolt és kiabált, hogy kifejezze a felháborodását." 

"A tiltakozás azután is folytatódott, miután a hangszórón bejelentették, hogy átszervezik az ülésrendet, de akár vissza is fizetik a jegyek árát." Ezután sokan átültek, de egy kisebb csoport tovább folytatta tiltakozást. A darabot kétszer próbálták elkezdeni, mindkétszer sikertelenül, végül 21.10 körül úgy döntöttek a szervezők, hogy lehúzzák a függönyt. Mint az operaház hozzátette, vizsgálatot indít a szerencsétlen esemény kapcsán, és megteszi a szükséges intézkedéseket, hogy a jövőbeni előadások a szokásos módon folytatódhassanak."

A királyi páholy, ahol csak a spanyol királyi család tagjai és vendégei foglalhatnak helyetForrás: Andreas Praefcke/Wikipedia

Órákkal korábban egyébként emberek ezrei vonultak az utcára, hogy tiltakozzanak a regionális kormány döntése ellen, amely hétfőtől részleges karantén alá helyezte a Madrid néhány legszegényebb negyedében élő, mintegy 850 000 lakost. A tüntetők szerint a lépés igazságtalan volt, és a regionális miniszterelnök, Isabel Díaz Ayuso kormányának ehelyett többet kellene tennie az emberek egészségének megóvása érdekében azáltal, hogy az egészségügyi központokból hiányzó személyzetet és az erőforrásokat igyekszik pótolni.

Spanyolországban eddig 640 000 fertőzöttet találtak, melyből 30 000-en haltak bele a járványba, az áldozatok nagyjából egyharmada madridi. Hétfő reggeltől a Madridban és a környék legsúlyosabban érintett zónáiban élők mozgását korlátozzák, és a területekre belépni vagy onnan kijönni csak munka vagy oktatás céljából, illetve jogi vagy orvosi okokból lehet. A nyilvános és magánösszejöveteleken maximum hatan vehetnek részt, a parkokat pedig bezárták. A katalán elnök, Quim Torra azt tanácsolta az északkeleti régió lakosainak, hogy ne utazzanak Madridba, és elmondta, hogy a fővárosból és környékéről érkezőknek testhőmérséklet-ellenőrzésen kell átesniük a repülőtereken és a vasútállomásokon – írja a The Guardian.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek