A látogatók szeme láttára restaurálják Michelangelo híres szobrát

Michelangelo Buonarroti (1475-1564) Pieta-szobrát a firenzei Dóm múzeumában rekonstruálják. A márványszobor helyreállítási munkái a hétvégén kezdődtek a Museo dell'Opera del Duomóban, a firenzei Dóm téren. A restaurálás előreláthatóan 2020 nyaráig tart, a múzeumlátogatók a munka minden fázisának tanúi lehetnek – számolt be a hírről a MTI.

Firenze, Dóm térForrás: Txllxt TxllxT/Wikimedia Commons

A firenzei Pietát, vagyis a keresztről levett Krisztust ölében tartó, fiát sirató Mária többalakos szoborcsoportját a reneszánsz géniusz röviddel halála előtt, már a nyolcvanas éveiben készítette. A márvány silánysága miatt nem tetszett neki, ezért kalapáccsal törte darabokra. A darabokat később összeillesztették. A szobor a bibliai Máriát, Mária Magdalénát és a halott Krisztust ábrázolja, mögöttük áll Nikodémus, akinek a művész a saját arcát adta, ez az egyetlen önarcképe. 

A firenzei Pietát először restaurálják, eddig állagmegóvást sem végeztek rajta. A szobrot alaposan meg kell tisztítani, hogy a márvány eredeti színe újra láthatóvá váljon.

A munkát szakértő csapatával Paola Rosa firenzei restaurátor végzi, aki más Michelangelo-műveken is dolgozott már. A szobor a firenzei műemlékvédelem felügyelete alatt, a Friends of Florence alapítvány finanszírozásával állítják helyre. Ez a mű nem összekeverendő Michelangelo római Pietájával, ami 1498 és 1499 között keletkezett a művész húszas évei közepén, és a római Szent Péter-bazilikában áll.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek