Egy múzeum visszaadta, egy másiktól visszalopták a műtárgyakat

A berlini Néprajzi Múzeum őslakosoktól származó további emberi maradványok, köztük két gyermekmúmia visszaadását jelentette be Új-Zélandnak.

Az MTI a berlini múzeumokat felügyelő Porosz Kulturális Örökség Alapítvány pénteki közlése szerint visszaadnak egy emberi csontokkal teli fakéregkoporsót és két mumifikálódott gyermeket.

Az emberi maradványok temetkezési helyekről származnak, és azokat minden valószínűség szerint az érintett őslakos közösségek beleegyezése nélkül gyűjtötték be és hozták Európába - indokolta a döntést az alapítvány elnöke, Hermann Parzinger.

A három emberi maradvány visszaadását februárban kérte Németországtól az új-zélandi kormány. A maradványok 1880 óta képezték a múzeum gyűjteményének részét. A múzeum a múlt héten mumifikálódott maori tetovált férfifejek visszaadását jelentette be Új-Zélandnak.

Egy múzeum visszaadta, egy másiktól visszalopták a műtárgyakatForrás: shutterstock.com/Photographee.eu

Ezzel egy időben holland aktivisták léptek akcióba, és loptak el egy szobrot a Berg en Dal városában található Afrika-múzeumból, tiltakozva a holland gyarmatosítás korában elkövetett műkincsrablásokért – tájékoztatott pénteken az MTI a holland sajtóra hivatkozva.

A vélhetően kongói származású, francia ajkú aktivisták, csütörtökön a Youtube-on tettek közzé egy videót, amelyben az ellopott szoborral pózolnak a múzeumban, mielőtt a rendőrség letartóztatta őket. A videóban kifejtették, hogy a múzeum csaknem félmillió olyan műtárgyat őriz, amelyet a gyarmatosítás időszakában tulajdonított el a holland állam.

"Afrikai műalkotások elrablásával a hollandok elapasztották művészeink és kézműveseink inspirációs forrását. Hazavisszük mindet, ez a mi örökségünk" - hangoztatták.

A múzeum igazgatója, Stijn Schoonderwoerd a sajtónak adott nyilatkozatában elismerte, hogy a műcsarnok valóban zsákmányolt műtárgyakkal rendelkezik, és felhívta a figyelmet, hogy már korábban is támogatták az ellopott műkincsek visszaszolgáltatását.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek