Videó készült a felhőkarcolók evolúciójáról

A vizuális effektekre specializálódott FilmCore YouTube csatornáján található az a videó, mely a világ felhőkarcolóinak történetét követi nyomon 1901-től egészen 2022-ig, vagyis nemcsak a múltba, de a közeli jövőbe is bepillanthatunk általa - derül ki a matadornetwork.com cikkéből.

Forrás: youtube.com/FilmCore

Az animáció a 167 méteres, philadelphiai Városházával kezdődik, majd gyorsan átszáguldunk a 20. századon: a Chrysler 1930-ban épült felhőkarcolója 319 méterével már majdnem dupla olyan magas, mint az első toronyház, az egy évvel később elkészült Empire State Building pedig már 381 méterrel nyúlik a magasba.

Ezt a rekordot csak 40 évvel később sikerült megdöntenie a Világkereskedelmi Központnak 417 méterrel, de ez az épület már nem sokáig birtokolhatta a vezető helyet, ugyanis két évvel később felépült a 442 méteres, chicagói Sears Tower.

Ez a torony egészen 1998-ig őrizte az elsőséget, mígnem a vezető hely az Államokból Ázsiába vándorolt. Ekkor húzták fel a malajziai Kuala Lumpurban a Petronas olajcég ikertornyait, melyek magassága 452 méter.

Ezt követően a Közel-Kelet vette át az uralmat a felhőkarcoló-fronton, jelenleg a dubai Burzs Kalifa 828 méterével vezeti a listát, a tervek szerint azonban a város hamarosan megdönti saját rekordját is a Dubai Creek-en épülő Toronnyal, amely várhatóan 2022-ben készül el, és 1253 méter magas lesz.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek