A pestisdoktorok kézzel varrt ruháit is megnézhetik ezen a tárlaton

A hollandiai Rijksmuseum Boerhaave-ban hivatalosan is megnyitott az a kiállítás, aminek nyitása a koronavírus-járvány miatt márciusról július végére csúszott. Az új tárlat ironikus módon a történelem során felbukkant fertőző betegségekre és azok hatására összpontosít.

A kép csak illusztrációForrás: Shutterstock.com

A kiállítást Willem-Alexander holland király nyitotta meg. A Leiden városában látható Contagious! (Fertőző!) című tárlat a betegségek történetét igyekszik feltárni, azt, hogy az emberek hogyan viszonyultak és szálltak szembe a járványokkal és az olyan megbetegedésekkel, mint a bubópestis, vagy a mirigyláz, a himlő és az AIDS. De közben azt is tárgyalja, hogy a jövőben milyen megoldásokat tud majd nyújtani a tudomány - olvasható a Lonely Planet oldalán.

A kiállításon láthatnak az érdeklődők tudományos használati tárgyakat és műalkotásokat is. Valamint egy olyan, 17. századi ruhát és maszkot is, amit a pestisorvosok viseltek. A ruházatot nyers selyemből készítették, amit a dióhéjból kinyert festékanyaggal festettek meg, majd hímzéssel díszítették. A kiállítási tárgyak között természetesen modern védőruhákat és maszkokat is látni.

De a vitrinekben kiállítottak egy élethű viasztestet is, amin a pestis jelei láthatók, illetve egy ezüst csörgőt, melyről úgy gondolták, hogy megvédi a gyermekeket az ártó szellemektől, vagyis a betegségektől.

A Contagious! nem hagyja szó nélkül az új koronavírus járványt sem, és az oltásokkal kapcsolatos nemzeti és nemzetközi vitához is csatlakozik egy-két tablóval és kiállítási tárggyal. A múzeum igazgatója szerint a kiállítás ütemezése és a világjárvány megjelenése véletlen egybeesés volt, de így még fontosabbá tette a feldolgozott témát.

A Rijksmuseum Boerhaave-t, ahol a kiállítás látható, nemrég Az év európai múzeuma 2019-2020 címmel tisztelték meg; így a közeljövőben kétszeresen is megéri majd ide ellátogatni.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek