Falfestmény állít emléket a kovászoskenyér-sütésnek

Egy családi, kovászos kenyérsütés jelenetét ábrázoló falfestmény jelent meg a budapesti Károly körúton álló Tűzoltóság homlokzatán, emléket állítva a karantén alatt közösen átélt élményekre.

A kovász is lehet híd, Színes Város CsoportSzínes Város/facebook

A kovász is lehet híd című alkotást az Én Budapestem - BVA Budapesti Városarculati Nonprofit megrendelésére a Színes Város Csoport készítette, Hitka Viktória képzőművész tervei alapján.

Az alkotók szerint a járványügyi helyzet a nagyvárosi életre volt a legnagyobb hatással, egyéni és társadalmi szinten is itt generálta a legtöbb feszültséget. Ezért is fontos reflektálni erre a helyzetre kreatív köztéri megoldások szintjén is, írja a BVA, sajtóközleményében.

A főváros városarculati cége a képpel a szolidaritás és az összetartozás üzenetét kívánta megjeleníteni és egyben köszönetet mondani minden budapestinek, amiért ilyen rendkívüli helyzetben is figyeltek egymásra és képesek voltak a valódi összefogásra.

Az egész vírushelyzet a kintről és a bentről szólt. Ezért az épület homlokzatának osztásait használva a rajzon is létrehoztam külső és belső tereket" – elemezte a koncepciót Hitka Viktória.

"A kenyér, mint ajándék, gondoskodás jelenik meg, a szomszéd néninek vagy a nagymamának. Benne van az irónia, a jól ismert érzés emléke, hogy – »még egy kovász-kérdés a facebookon és megőrülök«. De benne van a lenyomata annak is, hogy milyen, ha egy társadalom tényleg együtt tud működni."

A 420 nm területű falfelületre varázsolt falfestményhez közel 180 liter festéket használtak fel a művészek, és 12 nap alatt készült el.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek