Újabb történelmi padlóburkolat került elő Olaszországban

Nemrégiben Észak-Olaszországban tártak fel egy különlegesen jó állapotban megőrződött, antik római padlót, most pedig Nápoly is megörvendeztette a régészeti különlegességek iránt érdeklődőket - derül ki az ilmattino.it cikkéből.

Forrás: Educazione Napoletana/siviaggia.it

A város történelmi városközpontjában, a San Nicola a Nilo templom előtti utcából a közelmúltban egy útépítés során került felszínre a jelenlegi vulkáni kőburkolat alatt nem túl mélyen rejtőző padló, mely opus spicatum, vagyis halszálka mintában készült, négyszögletes téglákból. Ezt az elrendezést azért is alkalmazták, hogy némi védelmet nyújtson a földmozgások ellen.

A San Nicola a Nilo épületétől néhány lépésre található a Piazzetta Nilo, más néven Largo Corpo di Napoli, ahol a Római Birodalom idején alexandriai emeltek szobrot a Nílus istenének. A fejnélküli szoborra a 15. században találtak rá és azt feltételezték, hogy egy gyerekeit gondozó anyát ábrázol. Innen származik a Corpo di Napoli („Nápolyi test") elnevezés. A 17. század során egészítették ki a szobrot a hiányzó, szakállas öregembert ábrázoló fejjel.

A Nílus-isten szobraForrás: Ferdinando Scala/commons.wikimedia.org

Az ókorban a területet sokáig egy egyiptomi kereskedőkolónia lakta, amely saját városrészt is kapott vicus Alexandrinus néven.

 

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek