Ókori római várost találtak egy olasz falu alatt

A Tevere-völgyről már régóta ismert, hogy gazdag római leletek tárháza. A Rómától északra, Viterbo megyében lévő területen található Falerii Novi antik romvárosa, most pedig geológiai radar segítségével fedeztek fel egy újabb ókori települést, a szomszédos Civita Castellana falu alatt - adja hírül a siviaggia.it.

Jupiter kapuja, Falerii Novi egyik maradványaForrás: Mongolo1984/commons.wikimedia.org

A felfedezés a Cambridge-i és Genti Egyetem kutatóinak köszönhető, a vizsgálatban részt vett az a Martin Millett professzor is, aki Falerii Novi térségében már az 1990-es években dolgozott, elsősorban magnetométerrel.

A képeken egy templom, termálfürdők és nyilvános műemlékek maradványai bukkantak fel. A települést Kr. e. 241-ben alapították és a hetedik század körül hagyták el utolsó lakói.

Forrás: cam.ac.uk

A legérdekesebb felfedezések közé tartoznak egy templom, és egy színház körvonalai, emellett találtak két épületet, melyek valószínűleg nyilvános fürdőként szolgáltak, egy dupla árkádot, melyet három oldalról udvar vett körül, valamint két építményt, melyekről azt gyanítják, hogy a nimfáknak szentelt szökőkutak lehettek.

Civita CastellanaForrás: casipphotos/wikipedia.org

A kutatók szerint ez a városi struktúra eltér a települések akkoriban megszokott normáitól és építészetileg bonyolultabbnak tűnik, mint amit egy kisvárostól várnánk. Mint feltételezik, ebben az is közrejátszhat, hogy a várost politikailag kevésbé stabil időkben alapították, mint a szomszédos Falerii Novit, így nagyobb hangsúlyt helyeztek a lakók arra, hogy védett területen éljenek.

 

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek