Egyre színesebb képet kaphat a zentai csatáról

A vajdasági Zenta város már közel egy évtizede azon dolgozik, hogy az 1697. szeptember 11-én lezajlott zentai csatát minél változatosabb módokon mutassa be. A folyamatosan megújuló, állandó kiállításukat most új tartalmakkal bővítik a Városházán.

Új vitrázsokkal egészítik ki a kiállítást - illusztrációForrás: Shutterstock / Készítette: Sweet Art

A városháza tornyában kialakított emlékkiállítást az elmúlt nyolc évben több mint húszezren látogatták meg, így a nagy népszerűségen felbuzdulva a helyik úgy gondolták, tovább színesítik a csatához kapcsolódó látnivalókat.

A csigalépcsőt is attraktívvá tették azzal, hogy a torony ablakait vitrázsokkal díszítették, amelyek a zentai csata hőseit ábrázolják. Ezidáig hét vitrázst adtak át, de összesen tizenhetet terveznek elkészíteni - tudtuk meg a vajdasági Magyar Szó napilap híréből.

Hogy még szélesebb körben megismertessék a jelentős esemény történéseit, egy weboldal kidolgozásán is elkezdtek dolgozni. Mint mondják, az ütközet nemcsak a hadtörténetben és hadi tudományban, hanem a kultúra terén is mély nyomot hagyott maga után, viszont ha valaki behatóbban szeretné ezt a témát tanulmányozni, a világhálón rengeteg helyről kell összeböngésznie az adatokat.

Éppen ezért az új weboldal célja a csatával kapcsolatos információk egy helyre történő gyűjtése, ezzel is megkönnyítve a téma iránt érdeklődők dolgát. A weboldalt négy nyelvűre tervezik, a magyar mellett szerbül, angolul és németül is elérhető lesz. A honlap, ami hamarosan tovább bővül érdekességekkel, ide kattintva már most is megtekinthető. 

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek