Online követhetjük, ahogy ebben a texasi épületben változnak a fények

  Élőben követhetjük, ahogy a színes ablakokon beérkező fény különböző alakzatokat fest a falakra egy amerikai festőművész által tervezett templomszerű épületében, Texasban. Attól függően, hogy mikor megyünk fel az épület weboldalára, más és más látványban lesz részünk.

  Ellsworth Kelly, AustinForrás: Larry D. Moore/Larry D. Moore

  Ellsworth Kelly amerikai festőművész, egyszerű vonalvezetésű, szigorú formáiról, élénk és egyszéges színfelületeket alkalmazó festményeiről ismert. Épületet csak egyetlenegyet tervezett, a texasi Austin nevezetűt, amelyet az állam fővárosában lévő Blanton Museum of Art állított fel néhány éve.

  Az épület alaprajzában meglehetősen hasonlít egy templomhoz, a művész mégis leszögezte, hogy mindenféle vallási program nélkül készítette el a munkát, aminek célja pusztán az öröm és a szemlélődés - írják a múzeum honlapján.

  A művész festményeihez hasonlóan az épületben is nagy hangsúlyt helyeztek az egyszerű formákra, három homlokzatán a színes üvegek különféle szabályos alakzatokba rendeződnek. De a falra akasztható képekkel ellentétben az Austinban az az érdekes, hogy az üvegeken beeső napfény hatására folyamatosan változnak a falra és a földre vetett színes árnyékok.

  Ellsworth Kelly, AustinForrás: Larry D. Moore/Larry D. Moore

  Ezt a változást követhetjük nyomon a múzeum élő videóközvetítésén, amelyen két homlokzatot nézhetünk meg a nap bármelyik órájában. A videó jobb alsó sarkában az "other view-ra" kattintva válthatunk a homlokzatok között. Hogy lássuk is a hatást, érdemes akkor próbálkozni, amikor nálunk már délután van, és ott már felkelt a nap.

  A múzeum honlapja szerint a négyzetes homlokzat nekünk délután 15:30 és 18 óra között mutatja a legizgalmasabb nézetét, a másik pedig éjjel háromnegyed 1 és háromnegyed kettő között. De a korábbi napokról time-lapse videókat is láthatunk, ha a bal alsó sarokban lévő körre kattintunk - így szemléletesebb, hogyan befolyásolja a Föld forgása a látványt.

  Szóljon hozzá
  0 hozzászólás
  Elsőként értesülne legfrissebb híreinkről és induló nyereményjátékainkról? Regisztráljon és iratkozzon fel hírlevelünkre! Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

  Utazzon!
  Az oldalról ajánljuk!